Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a declarat, sâmbătă, că liderul rus Vladimir Putin nu va fi arestat în Brazilia, dacă va participa la summitul G20 de la Rio de Janeiro de anul viitor, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Intervievat în marja reuniunii G20 de la Delhi, Lula a declarat că Putin va fi invitat la evenimentul de anul viitor, adăugând că el însuşi plănuieşte să participe la o reuniune a blocului BRICS al naţiunilor în curs de dezvoltare care va avea loc în Rusia, înainte de summitul de la Rio.

"Cred că Putin poate merge fără probleme în Brazilia", a spus Lula. "Ceea ce pot să vă spun este că, dacă sunt preşedintele Braziliei şi el vine în Brazilia, în niciun caz nu va fi arestat", a subliniat el.

Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare împotriva lui Putin în martie, acuzându-l de crime de război, dar şi de deportare ilegală a sute de copii din Ucraina. Rusia a negat că forţele sale s-au implicat în crime de război sau că au luat cu forţa copii ucraineni.

Putin a lipsit în mod repetat de la întâlnirile internaţionale şi nu a fost prezent la reuniunea G20 de la Delhi, trimiţându-l pe ministrul de externe Serghei Lavrov.

Brazilia este semnatară a Statutului de la Roma, care a dus la înfiinţarea CPI.

Sâmbătă, naţiunile G20 au adoptat o declaraţie de consens care a evitat să condamne Rusia pentru războiul din Ucraina, dar a făcut apel la toate statele să nu folosească forţa pentru a acapara teritorii.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.