Preşedintele Kosovo, Hashim Thaci, un erou de război transformat în politician, a fost arestat şi transferat într-un centru de detenţie al Tribunalului Kosovo din Haga, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Thaci, un erou de război transformat în politician, a demisionat joi, după ce a aflat că un tribunal din Haga a confirmat o acuzaţie de crime de război împotriva sa. El a declarat într-o conferinţă de presă din capitala kosovară Pristina că a considerat că demisia sa este necesară ”pentru a proteja integritatea statului”.

Thaci a sosit la aeroportul militar al Pristinei joi după-amiaza, pentru a fi transportat la Haga, unde a fost luat în custodie de Camerele de specialitate din Kosovo, a informat ziarul din Kosovo Koha Ditore.

Măsura ar putea aduce instabilitate politică în Kosovo, o tânără democraţie în care Thaci, fost luptător de gherilă în vârstă de 52 de ani, a devenit primul prim-ministru al statului în 2008 şi a fost ales preşedinte în 2016.

Procurorii îl responsabilizează pe Thaci pentru uciderea a aproape 100 de civili în timpul războiului din 1998-99, când era comandant al KLA care lupta împotriva poliţiei şi armatei sârbe. El neagă orice acţiune greşită.

Thaci, erou naţional susţinut de SUA, şi-a început cariera politică după ce a condus bătălia Armatei de Eliberare din Kosovo împotriva forţelor conduse de preşedintele sârb, Slobodan Milosevici, în prezent decedat, în 1998-1999.

Thaci s-a bucurat mult timp de sprijinul politic al SUA. Legăturile cu administraţia preşedintelui american Donald Trump s-au aprofundat în septembrie, când Kosovo şi Serbia au semnat un acord de relaţii economice la Casa Albă.

Trump a primit cea mai înaltă onoare de stat din Kosovo pentru rolul său în asigurarea acordului şi s-a lăudat că a adus pacea în Balcani în timpul campaniei sale de realegere.

Uniunea Europeană a salutat, joi, cooperarea lui Thaci cu Camerele de specialitate din Kosovo, unde se aşteaptă să vină în faţa unui judecător preliminar în următoarele zile.

Tribunalul a fost înfiinţat în 2015, pentru a soluţiona cazurile referitoare la războiul care a condus la independenţa Kosovo faţă de Serbia în 2008. Curtea este guvernată după legea kosovară, dar este compusă din judecători şi procurori internaţionali.

Mulţi kosovari se opun instanţei pentru crime de război şi îi văd pe comandanţii KLA drept eroi.

”Cred că aici se comite o mare nedreptate prin judecarea eliberatorilor noştri”, a declarat economistul Fejzullah Ibrahimi.

NATO a bombardat Belgradul în 1999, cu sprijinul SUA, pentru a opri uciderea şi expulzările de etnici albanezi din Kosovo de către forţele sârbe.

Amnesty International a declarat că punerea sub acuzare a lui Thaci a dat speranţă miilor de victime ale războiului ”care au aşteptat mai mult de două decenii să afle adevărul despre crimele îngrozitoare”.

La Belgrad, parlamentarul Milovan Drecun, care este preşedintele comisiei parlamentare sârbe pentru Kosovo, a declarat că acuzaţia dovedeşte că ”stabilirea adevărului despre crimele de război ale KLA şi pedepsirea celor responsabili este un proces ireversibil”.

În iulie, Thaci s-a întâlnit cu procurorii de la Haga pentru a discuta acuzaţiile împotriva sa. Alţi doi politicieni kosovari şi foşti membri ai KLA - Rexhep Selimi, deputat în parlamentul kosovar, şi Kadri Veseli, preşedintele Partidului Democrat din Kosovo al lui Thaci, au confirmat, de asemenea, acuzaţiile.

Miercuri, fostul purtător de cuvânt al KLA şi politicianul veteran kosovar Jakup Krasniqi a fost arestat şi transferat la Haga sub acuzaţia de crime de război şi crime împotriva umanităţii, potrivit instanţei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.