Preşedintele Hashim Thaci a declarat luni după-amiază că liderii sârbi de la Belgrad plănuiesc să anexeze o regiune disputată din nordul Kosovo după ”modelul anexării din 2014 a peninsulei Crimeea de către Rusia”. Cele două state balcanice s-au implicat recent într-un război al declaraţiilor, care riscă să declanşeze un nou război regional la doar nouă ani de la câştigarea independenţei Kosovo, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În Kosovo, forţele poliţieneşti speciale au împiedicat sâmbătă un tren pictat în culorile drapelului sârb să treacă graniţa. De asemenea, pe tren apărea mesajul  ”Kosovo este Serbia”.

Belgradul nu a recunoscut niciodată independenţa Kosovo şi a luptat într-un război sângeros pentru a păstra provincia disputată ca parte a Serbiei.

Autorităţile sârbe nici măcar nu au încercat să obţină sâmbătă permisiunea kosovarilor pentru ca trenul controversat să treacă graniţa dintre cele două state balcanice, deşi preşedintele susţine că pictarea vagoanelor a reprezentat o operaţiune finanţată de guvernul de la Belgrad.

Preşedintele Hashim Thaci a declarat că respectivul tren este o încercare de provocare a kosovarilor, tocmai pentru ca Serbia să aibă un pretext de a interveni militar şi de a anexa o regiune nordică a Kosovo. În respectiva regiune locuiesc aproximativ 50.000 de etnici sârbi, care refuză în mod vehement să recunoască independenţa ţării şi vor să fie guvernaţi de la Belgrad.

”Intenţia Serbiei era de a utiliza acest tren, care a fost primit ca donaţie de la ruşi, pentru a fura partea nordică a Kosovo... şi apoi să o anexeze la Serbia. Vorbim de modelul Crimeea”, a declarat într-un interviu preşedintele Thaci.

Etnicii ruşi din Crimeea au primit cu entuziasm anexarea provinciei de către Moscova, deşi încălcarea suveranităţii naţionale a Ucrainei a generat impunerea de sancţiuni internaţionale atât peninsulei disputate, cât şi Rusiei.

Serbia a pierdut controlul asupra provinciei disputate, atunci când raidurile aeriene ale NATO au forţat Belgradul să-şi retragă trupele în 1999 din Kosovo. Însă, militarii sârbi au ucis 10.000 de civili etnici albanezi în timpul războiului extrem de sângeros din Kosovo.

NATO continuă să staţioneze circa 5.000 de soldaţi în provincia independentă, pentru a menţine o pace fragilă, care riscă să se prăbuşească la fiecare război al declaraţiilor dintre Belgrad şi Priştina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.