Procurorii Tribunalului Special pentru Kosovo l-au acuzat miercuri pe preşedintele kosovar Hashim Thaci de presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii în războiul cu Serbia de la sfârşitul anilor '90, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Hashim Thaci este acuzat de ”crime împotriva umanităţii şi crime de război, inclusiv omucidere, dispariţie forţată a unor persoane, persecutare şi tortură”. a anunţat într-un comunicat tribunalul cu sediul la Haga.

Aceste acuzaţii urmează să fie confirmate de către un judecător, precizează tribunalul.

Biroul procurorului special privind Kosovo (SPO), cu sediul la Haga, a anunţat acuzarea şefului statului kosovar, un fost lider al gherilei kosovare, de crime de război şi crime împotrva umanităţii în perioada 1998-2000, inclusiv 100 de crime, relatează Reuters.

Această decizie este ”rezultatul unei îndelungate anchete”, precizează biroul în comunicat, anunţând că este în măsură ”să dovedească toate acuzaţiile dincolo de orice îndoială rezonabilă”.

Ales preşedinte al Kosovo în 2016, Hashim Thaci a fost unul dintre conducătorii Armatei de Eliberarea Kosovo (UCK) în timpul insurecţiei din 1998-2000 împotriva forţelor Belgradului în fosta provincie sârbă.

Alte persoane, inclusiv fostul preşedinte al Parlamentului kosovar Kadri Veseli, sunt vizate de această punere sub acuzare.

Hashim Thaci şi Kadri Veseli, scrie SPO, sunt suspectaţi de ”o campanie clandestină în vederea invalidării legii de înfiinţare a tribunalului şi de obstrucţionarea Curţii, cu scopul de a se asigura că nu vor fi aduşi în faţa justiţiei”.

Camere specializate cu privire la Kosovo şi Biroul procurorului special au fost înfiinţate în 2015, în urma dizolvării Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie.

Finanţate de către Uniunea Euroepană (UE), aceste instituţii se află în subordinea dreptului kosovar, dar sunt alcătuite din magistaţi internaţionali.

Ele au fost înfiinţate cu scopul să ancheteze cu privire la presupuse crime comise de UCK în timpul Războiului din 1998-2000, care a condus la proclamarea unilaterală a independenţei Kosovo în 2008.

Hashim Thaci urmează să efectueze, la sfârşitul săptămânii, o vizită în Statele Unite, la o rundă de negocieri vizând o normalizare a relaţiilor Kosovo cu Serbia, care nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii din sud, spre deosebire de multe alte ţări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.