Preşedintele kazah Kasim-Jomert Tokaiev dă asigurări că ţara sa a învins o ”tentativă de lovitură de stat”, desemnând astfel revolte sângeroase de săptămâna trecută, şi promite ca trupele ruseşti, pe care le-a chemat în ajutor, să plece în curând, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Viaţa revenea treptat la normal la Almaty, cel mai mare oraş din această ţară din Asia Centrală, în care au avut loc cele mai grave tulburări.

Autorităţile au rebranşat Internetul cu intermitenţă, însă faţade arse ale unor clădiri publice şi epave ale unor maşini indendiate amintesc în continuare violenţa confruntărilor.

Tokaiev le-a prezentat bilanţul evenimentelor, într-o videoconferinţă, omologului său rus Vladimir Putin şi altor aliaţi care au desfăşurat peste 2.000 de militari în această fostă republică sovetică.

Atât Tokaiev, cât şi liderul de la Kremlin au promis o retragere a acestor forţe după încheierea misiunii şi au acuzat că evenimentele sângeroase de săptămâna trecută au fost orchestrate din străinătate - însă fără să prezinte vreo dovadă în acest sens.

”GRUPURI DE COMBATANŢI ÎNARMAŢI”

Bilanţul uman al acestor tulburări - cele mai grave în această fostă republică sovietică de la declararea independenţei în 1991 - rămâne necunoscut.

Tokaiev a anunţat că numărul vctimelor civile este ”în curs de verificare”.

El a anunţat că 16 membri ai forţelor de ordine au fost ucişi, iar alţi peste 1.600 au fost răniţi.

În total este vorba despre zeci de morţi, potrivit autorităţlor locale.

Preşedintele kazah consideră că ţara a fost atacată de ”grupuri de combatanţi înarmaţi”, care au profitat de proteste de furie şi de manifestaţii legate de o scumpire a carburantului pentru a acţiona.

”Obiectivul lor a apărut clar: să submineze ordinea constituţională, să distrugă instituţiile de guvernare şi să preia puterea. A fost vorba despre o tentativă de lovitură de stat”, a acuzat el.

Bruscheţea şi violenţa revoltelor l-au determinat pe preşedintele kazah să cheme Rusia în ajutor.

Un continegent multinaţional din cadrul Organizaţiei Tratatului Securităţii Colective (OTSC), o alianţă condusă de Moscova, a fost desfăşurat la 6 ianuarie.

Potrvit lui Tokaiev, aceşti 2030 de militari şi 250 de vehicule urmează să părăsească ”în curând” Kazahstanul.

Vladimir Putin a confirmat că militari săi se află în Kazahstan ”pe o perioadă limitată”.

NOU GUVERN, MARŢI

După mai multe zile de jafuri, schimburi de tiruri şi incendiarea reşedinţei prezidenţiale şi a Primăriei Almaty, Tokaiev a dat asigurări luni că ”ordinea constituţională a fost restabilită”.

În opinia sa, Kazahstanul a fost victima unor forţe ”teroriste” - inclusiv ”islamiste” - ”criminali”, ”săpărgători” şi unor ”lovituri mici”.

El a dat asigurări că forţele sale ”nu au folosit şi nu vor folosi niciodată forţa militară împotriva unor manifestanţi paşnici”.

El urmează să prezinte marţi în Parlament alcătuirea unui nou guvern, după ce a destiuit Guvernul, săptămâna trecută, într-un efort iniţial de a potoli protestele.

Vladimir Putin a a apreciat că Kazahstanul se confruntă cu o ”agresiune teroristă internaţonală”, evocând ”bande de bărbaţi înarmaţi”, care dispun ”în mod clar de o experienţă de luptă” şi care au fost formaţi, afirmă el, în ”centre din străinătate”.

Liderul de la Kremlin nu a pierdut ocazia să dea vina pe Internet şi pe reţele de socializare, în opinia sa folosite cu scopul de a ”implica cetăţenii în acţiuni de protest, care sunt precursorul unor atacuri teroriste”.

El a avertizat că Moscova nu va tolera ”revoluţii colorate” în fosra URSS, o formulă prin care cataloghează recurent revolte orchestrate, acuză Kremlinul, de către Occident, în foste ţări sovietice, începând din anii 2000.

O zi de doliu a avut loc în Kazahstan.

Internetul, reţeaua de telefonie şi transporturile în comun au fost restabilite în mod treptat luni, la Almaty, iar angajaţi municipali curăţau străzle şi înlocuiau semenle de circulaţie distruse, au constatat jurnalişti AFP.

Arestări masive continuau - peste 8.000 de arestări au fost operate în întreaga ţară, potrivit Ministerului kazah de Interne.

În afară de scumpiri, manifestanţii şi-au îndreptat furia împotriva corupţiei endemice şi împotriva fostului preşedinte Nursultan Nazarbaiiev, în vârstă de 81 de ani, care a condus neîntrerupt ţara dn 1989 în 2019, când i-a transmis frâiele puterii lui Kasim-Jomart Tokaiev, un om loial lui.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.