Preşedintele israelian Reuven Rivlin urmează să se întâlnească, la începutul lui iulie, cu omologul său american Joe Biden, la Washington, a anunţat miercuri biroul oficialului israelian de cel mai înalt rang care urmează să fie primit de către preşedintele american de la instalarea acestuia la Casa Albă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Invitaţia a fost transmisă de către secretarul de Stat american Antony Blinken, într-o întâlnire cu Reuven Rivlin la Ierusalim, în cadrul unui turneu în Orientul Mijlociu.

Preşedintele israelian ”a acceptat această invitaţie” şi ”va fi bucuros” să efectueze o vizită la Washington la sfârşitul mandatului său, la 5 iulie, a anunţat într-un comunicat biroul lui Reuven Rivlin.

”Preşedintele Biden abia aşteaptă să vă primească la Washington”, a scris Bliken pe Twitter.

Rivlin şi Blinken s-au întâlnit miercuri la Ierusalim şi au discutat despre armistiţiul Israelului cu Hamasul, mişcarea islamistă aflată la putere în Fâşia Gaza, care a intrat în vigoare la 21 mai, după 11 zile de război.

În cadrul vizitei sale la Ierusalim, şeful diplomaţiei americane a reafirmat ”întreaga susţinere a dreptului Israelului de a se apăra”, în urma tirurilor de proiectile din enclava palestiniană.

El a apărat totodată soluţia cu două state - Israel şi Palestina - şi şi-a subliniat voinţa unei ”reconstruiri” a relaţiei cu palestinienii.

În perioada 10-21 mai, 254 de palestinieni au fost ucişi în atacuri aeriene israeliene în Fâşia Gaza - inclusiv 66 de copii şi combatanţi, potrivit autorităţilor locale.

În Israel, tiruri de proiectile din Fâşia Gaza au ucis 12 persoane - inclusiv un copil, o adolescentă şi un militar israeliam, ptorivit poliţiei israeliene.

Preşedintele israelian Reuven Rivlin, a cărui funcţie este esenţial onorifică, a ajuns la putere în 2014.

Mandatul său de şapte ani nu poate fi prelungit şi se încheie la 5 iulie.

Deputaţii din Knesset, Parlamentul israleian, urmează să aleagă la 2 iulie un nouşef de stat.

Două persoane candidează la preşedinţia israeliană-, şi anume fostul conducător al Paritdului Laburist Isaac Herzog şi o educatoare, Myriam Peretz.

REDESCHIDEREA CONSULATULUI SUA LA IERUSALIM ÎNSĂRCINAT CU AFACERI PALESTINIENE

Statele Unite vor să-şi ”reconstruiască” relaţia cu palestinienii, ruptă de către administraţia lui Donald Trump, printr-un proiect de redeschidere a Consulatului american de la Ierusalim şi deblocarea unor ajutoare de urgenţă destinat Fâşiei Gaza, a anunţat marţi Blinken la Ramallah.

”Aşa cum i-am spus preşedintelui (palestinian Mahmoud Abbas), mă aflu aici pentru a sublinia angajamentul Statelor Unite de a reconstrui relaţia cu Autoritatea Palestiniană (AP) şi poporul palestinian, o relaţie bazată pe respect reciproc”, a dat asigurări secretarul de Stat într-o conferinţă de presă la sediul AP, în Cisiordania ocupată.

Antony Blinken a anunţat voinţa Statelor Unite de a avansa în procesul redeschiderii Consulatului de la Ierusalim, care se ocupa de Afaceri Palestiniene, închis în 2019 de către Donald Trump, în pofida unui val internaţional de condamnări.

AJUTOARE DE URGENŢĂ ÎN VALOARE DE 5,5 MILIOANE DE DOLARI

În privinţa ajutorului financiar american, administraţia Biden urmează să ceară Congresului american să deblocheze 75 de milioane de dolari (61 milioane de euro) destinate palestinienlor, în urma ultimului ciclu al violenţelor în teritoriile palestiniene, a anunţat Blinken.

Washingtonul doreşte ca, în afară de acest ajutor destinat dezvoltării economice, să aloce un ajutor de urgenţă - în valoare de 5,5 milioane de dolari (4,4 milioane de euro) - destinat Fâşiei Gaza, devastată ce 11 zile de război între Israel şi Hamas, şi alte 32 de milioane de dolari (26 de milioane de euro) destinate Agenţiei ONU pentru refugiaţi palestinieni (UNRWA), a precizat Blinken.

Administraţia Trump a pus capăt finanţării americane a UNRWA, a închis Biroul Reprezentanţei palestiniene la Washington şi a închis Consulatul General de la Ierusalim - care făcea oficiul de ambasadă de facto pe lângă palestinieni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.