Preşedintele irakian Barham Salih l-a numit, sâmbătă, pe Mohammed Tawfiq Allawi în funcţia de prim-ministru, după ce partidele nu au reuşit să desemneze un candidat în două luni de când fostul premier a fost înlăturat în urma prostestelor, informează Reuters care citează televiziunea de stat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Allawi va conduce până când vor fi organizate alegeri anticipate. El are la dispoziţie o lună să formeze un nou guvern.

Fostul prim-ministru Adel Abdul-Mahdi a demisionat în noiembrie 2019, în timpul demonstraţiilor antiguvernamentale, în care sute de mii de irakieni au cerut înlăturarea elitei politice despre care spun că este coruptă. Aproximativ 500 de protestatari au fost ucişi în confruntările cu forţele de ordine.

Allawi a spus că va demisiona dacă grupările politice caută să impună candidaţi pentru diferite ministere, a precizat televiziunea publică.

El a cerut protestatarilor să continue să demonstreze până ce solicitările le vor fi ascultate. Totuşi, este posibil ca protestatarii să nu îl accepte ca prim-ministru.

Pentru demonstranţi, fostul ministru de Comunicaţii în cabinetul Nuri al-Maliki, care a condus în perioada în care organizaţia teroristă Stat Islamic a pus stăpânire pe mai multe oraşe irakiene şi care este acuzat de politici pro-şiite, este văzut ca parte a sistemului, astfel, de neacceptat.

Irakul se confruntă acum cu cea mai mare criză de la înfrângerea Stat Islamic în 2017. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.