O plângere cu privire la ”tortură” şi ”detenţie arbitrară” a fost depusă în Austria împotriva preşedintelui Interpolului Ahmed Nasser al-Raisi, din Emiratele Arabe Unite (EAU), aşteptat la Viena la Adunarea Generală a organizaţiei internaţionale de poliţie, anunţă avocatul a doi britanici, Rodney Dixon, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sperăm ca autorităţile austriece să ancheteze cu privire la aceste acuzaţii grave”, anunţă într-un comunicat avocatul.

Procedura are la bază ”competenţa universală”, un principiu care le permite autorităţilor să lanseze urmăriri penale, în cazul în care suspectul călătoreşte în ţară.

MĂRTURIE FORŢATĂ

Un cercetător, Matthew Hedges, şi un agent de securitate, Ali Issa Ahmad, au fost amândoi arestaţi în EAU, în 2018 şi, respectiv în 2019.

Matthew Hedges, un profesor la Universitatea din Exeter, în sud-vestul Angliei, a povestit anul trecut AFP că a fost arestat la finalul unei călătorii de studiu.

El a povestit despre o detenţie ”terifiantă” timp de şapte luni, în principal la izolare, şi despre ”ameninţăări cu violenţe” cu scopul de a mărturisi o pretinsă apartenenţă la spionajul britanic.

În urma unei  confesiuni forţate, susţine el, cercetătorul a fost condamnat la închisoare pe viaţă cu privire la spionaj, în noiembrie 2018, şi a fost graţiat la mai puţin de o săptămână mai tîrziu, în urma unui val de presiuni internaţionale.

Ali Issa Ahmad, un fan de fotbal, declară că a fost arestat din cauză că a purtat un tricou în susţinerea Qatarului, care se afla atunci la cuţite cu EAU, la Cupa Asiei a naţiunilor.

El a declarat că a fost bătut cu pumnul şi că a primit lovituri de cuţit în cele aproximativ trei săptămâni de detenţie.

Amândoi consideră că, în calitate de inspector general la Ministerul de Interne, Ahmed Nasser al-Raisi poartă o responsabilitate în ceea ce li s-a întâmplat.

ANCHETĂ CU PRIVIRE LA ”COMPLICITATE LA TORTURĂ”

Franţa, unde se află sediul Interpol, a fost de asemenea sisizată, şi a deschis, în martie 2022, o anchetă împotriva preşedintelui Interopl cu privire la ”complicitate la tortură”.

reclamanţii au mai angajat acţiuni penale în Norvegia, Suedia şi Turcia.

Parchetul din Viena şi Ambasada EAU în Austria, contactete de AFP, nu au răspuns imediat.

Ahmed Nasser al-Raisi a fost ales în noiembrie 2021 la şefia Interpol, o funcţie procotolară, în pofida protestelor unor organizaţii de apărarea drepturilor omului.

Plângerea depusă luni vizează şi cazul lui Ahmed Jaafar Mohamed Ali, un ”disident” din Bahrain, deţinut din ianuarie 2022.

El a fost condamnat ci privire la ”infracţiuni legate de terorism” şi a fost arestat în Serbia, unde a depus o cerere de azil, în virtutea unei notiţe roşii emise de către Interpol, după care a fost extrădat către regatul de la Golful Persic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.