Preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto, a negat că i-ar fi transmis vreodată preşedintelui american, Donald Trump, că ţara sa se bazează pe „greblarea” pădurilor pentru a preveni incendiile de vegetaţie, deşi Trump a promovat această metodă în timpul unein vizite în California în weekend, scrie Politico.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Puteţi să vă uitaţi la alte ţări, ei fac lucrurile diferit şi este altă poveste. M-am întâlnit cu preşedintele Finlandei şi mi-a spus „Noi suntem diferiţi, suntem o ţară a pădurilor”. Ei petrec mult timp greblând şi curăţând şi fac lucruri şi nu au nicio problemă. Şi atunci când apare ceva, este o problemă foarte mică. Aşa că ne uităm la ei. Şi va merge foarte bine”, a declarat Trump sâmbătă, în timpul unei vizite în California în oraşul Paradise, devastat de incendiile de vegetaţie.

Niinisto a delcarat pentru Ilta-Sanomat, al doilea cel mai mare ziar din Finlanda, că nu a discutat niciodată despre greblare cu Trump la întâlnirea pe care cei doi au avut-o la Paris.

„I-am menţionat că Finlanda este o ţară acoperită de păduri şi că avem un sistem bun de monitorizare”, a declarat Niinisto, adăugând că îşi aminteşte că i-ar fi spus lui Trump: „Avem grijă de pădurile noastre”.

"Camp Fire" a devastat aproximativ 60.000 de hectare de vegetaţie în nordul Californiei.

Alţi cinci morţi au fost înregistraţi sâmbătă seara (ora locală), crescând bilanţul persoanelor ucise în incendiu la 76, potrivit autorităţilor. 
De asemenea, peste 1.000 de persoane au fost date dispărute.

Incendiul, care a izbucnit în urmă cu zece zile şi a cărui suprafaţă era controlată în proporţie de 55%, a distrus aproape 10.000 de case şi alte 2.500 de clădiri.
În timpul vizitei în California, Trump, întrebat dacă aceste incendii i-au schimbat poziţia cu privire la modificările climatice, preşedintele american a răspuns:  “Nu, nu, am o părere clară. Eu vreau un superclimat şi îl vom avea”.

Încă  din primele zile ale incendiului, Trump a denunţat proasta gestionare a pădurilor de către autorităţile din "Golden State".

Trump a ameninţat, de asemenea, cu tăierea fondurilor federale alocate luptei împotriva incendiilor. Înainte de plecare. sâmbătă, el a precizat: ”Ne va trebui altă gestionare, spun asta de mult timp”.

Încălzirea globală a ”contribuit, poate, un pic” la înaintarea fulgerătoare a acestor flăcări, însă ”cea mai mare problemă este gestionrea” pădurilor, a declarat el vineri la Fox News.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.