Turcia îşi va consolida prezenţa militară în nordul Ciprului, după ce Statele Unite au ridicat restricţiile comerciale de apărare asupra Ciprului, a declarat miercuri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un interviu televizat de CNN Turk, Erdogan a spus că ridicarea restricţiilor este „inexplicabilă în ceea ce priveşte conţinutul şi calendarul”, scrie Reuters. 

La începutul acestei luni, Departamentul de Stat al SUA a declarat că secretarul de stat Antony Blinken a ridicat restricţiile comerciale pentru apărare pentru Cipru pentru anul fiscal 2023.

„Statele Unite, care ignoră şi chiar încurajează paşii duo-ului greco-cipriot care ameninţă pacea şi stabilitatea în estul Mediteranei, vor duce cu acest pas la o cursă de înarmare pe insulă”, a afirmat Erdogan.

„Vom rămâne pe margine? Nu putem”, a spus el, adăugând că Turcia are deja 40.000 de soldaţi pe insulă şi îşi va întări prezenţa cu arme terestre, navale şi aeriene, muniţie şi vehicule, a afirmat preşedintele turc. 

„Toată lumea trebuie să ştie că acest ultim pas nu va rămâne fără răspuns şi că se vor lua toate măsurile de precauţie pentru securitatea ciprioţilor turci”, a spus Erdogan.

Cipru a fost divizat în urma unei invazii turce din 1974, declanşată de o scurtă lovitură de stat inspirată de greci. De atunci, Cipru a fost condus de o administraţie cipriotă grecească din sud pe care Ankara nu o recunoaşte.

Statul separatist turc din partea de nord a insulei divizate este recunoscut doar de Ankara.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.