Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat joi dimineaţă că doreşte adoptarea prin lege a drapelului roşu ”cu cap de bour” - numit ”drapelul moldoveniştilor” - utilizat în trecut de Principatul Moldovei şi renunţarea la actualul tricolor, care se aseamănă prea mult cu drapelul României. De asemenea, preşedintele vrea introducerea în lista sărbătorilor a datei de 2 februarie ca ”Zi a Statalităţii Ţării Moldovei”, transmite Deschide.md

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dodon a conferit în cadrul unei ceremonii şi primele cinci distincţii ”Bogdan Întemeietorul” pentru Valentin Beniuc - profesor universitar şi ex-ministru al Învăţământului, Vladimir Curbet - conducătorul ansamblului ”Joc”, Evei Gudumac - chirug pediatru, Viorel Mihai - scriitor, publicist şi redactor la ”Sâptămâna, precum şi lui Leonid Talmaci - primul guvernator al Băncii Naţionale din Moldova.

Despre Viorel Mihai, preşedintele a susţinut că acesta este ”un maestru al cuvântului autohton, rostit frumos şi moldoveneşte”.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

”Primele date istorice despre Moldova vin din 1359. În acest an vom sărbători 658 de ani. Avem cu ce să ne mândrim, suntem un popor cu o istorie de secole. Data de 2 februarie 1365 este ziua când, în premieră, statalitatea Ţării Moldovei a fost recunoscută oficial. Este o dată istorică”, şi-a explicat Dodon iniţiativa de a declara ”Ziua Statalităţii Ţării Moldovei”.

Ordinul ”Bogdan Întemeietorul” a fost instituit în decembrie 2008 de guvernarea comunistă cu scopul de a fi conferit pentru merite remarcabile în dezvoltarea şi consolidarea statalităţii Republicii Moldova.

Vladimir Voronin a acordat în 2009 ordinul ”Bogdan Întemeietorul” scriitorului Ion Druţă. Ulterior, mitropolitul Vladimir al Chişinăului şi Întregii Moldove a primit în 2011 acelaşi ordin de la preşedintele interimar Marian Lupu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.