Preşedintele destituit al Nigerului, Mohamed Bazoum, a declarat într-un articol publicat joi de Washington Post că este ostatic şi a făcut apel la Statele Unite şi la întreaga comunitate internaţională să restabilească ordinea constituţională în această ţară din Africa de Vest. În replică, într-o declaraţie citită la televiziune, autorii loviturii de stat au denunţat acordurile de cooperare în domeniul securităţii şi apărării cu Franţa, care are un contingent militar desfăşurat în Niger, şi au promis o "ripostă imediată" la "orice agresiune", relatează AFP şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Mohamed Bazoum este ţinut în palatul prezidenţial din Niamey de la puciul de săptămâna trecută condus chiar de cel care era şeful gărzii prezidenţiale.

Această a şaptea lovitură de stat în Africa Centrală şi de Vest înregistrată în ultimii trei ani "va avea consecinţe devastatoare pentru ţara noastră, pentru regiunea noastră şi pentru întreaga lume" dacă va continua, a transmis preşedintele Nigerului, care a fost ales în mod democratic.

"Această lovitură de stat, lansată împotriva guvernului de către o facţiune a armatei, nu are niciun fel de justificare", a adăugat el în scrisoarea către The Washington Post.

Bazoum a avertizat că regiunea ar putea intra sub "influenţa" rusă prin intermediul grupului paramilitar Wagner. "Fac apel la guvernul american şi la întreaga comunitate internaţională să ajute la restabilirea ordinii constituţionale", a scris el în calitate de "ostatic", în prima sa declaraţie publică de la răsturnarea sa.

Tensiunea a crescut şi mai mult în ţară pe măsură ce se apropie termenul limită stabilit de Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS sau CEDEAO - n.r.) pentru restabilirea ordinii constituţionale.

ECOWAS, care a impus sancţiuni grele asupra Niamey, a dat termen până duminică pentru ca autorii loviturii de stat să îl repună în funcţie pe Bazoum, sub ameninţarea unei posibile utilizări a "forţei".

Joi seara târziu, într-o declaraţie citită la televiziune, autorii loviturii de stat au denunţat "acordurile de cooperare în domeniul securităţii şi apărării cu Franţa", al cărei contingent militar este desfăşurat în Niger, şi au promis o "ripostă imediată" la "orice agresiune" din partea unei ţări din CEDEAO, excluzând Mali şi Burkina Faso, membri "prieteni" suspendaţi, conduşi de asemenea de junte militare.

Aceste anunţuri au fost făcute la scurt timp după ce o delegaţie a blocului vest-african a sosit la Niamey pentru a încerca să găsească o cale de ieşire din criză, la opt zile după lovitura de stat din Niger care l-a răsturnat de la putere pe Mohamed Bazoum la 26 iulie.

Preşedintele nigerian Bola Tinubu, care este şi preşedintele în exerciţiu al ECOWAS, i-a cerut totuşi lui Abdulsalami Abubakar, care conduce delegaţia, să "facă tot posibilul" pentru a găsi o "soluţie amiabilă". Organizaţia, care a suspendat tranzacţiile financiare cu Nigerul, a declarat că se pregăteşte pentru o operaţiune militară, deşi a subliniat că aceasta este "ultima opţiune pe masă".

Mai multe armate vest-africane, inclusiv cea a Senegalului, au declarat că sunt pregătite să intervină dacă ultimatumul nu va fi respectat duminică.

Relaţiile sunt tensionate între Niamey şi blocul vest-african, dar şi cu Franţa, fosta putere colonială. Ambasadorul nigerian la Paris a fost revocat din funcţie de către pucişti, la fel ca şi cei din Statele Unite, Togo şi Nigeria.

Joi, programele postului Radio France Internationale (RFI) şi ale postului de televiziune France 24 au fost întrerupte în Niger, "o decizie luată în afara oricărui cadru convenţional şi legal", potrivit companiei-mamă a celor două instituţii de presă, France Médias Monde. Semnalele celor două instituţii media au fost întrerupte "la indicaţiile noilor autorităţi militare", a declarat pentru AFP un înalt oficial nigerian.

Franţa a condamnat decizia "în termenii cei mai fermi posibil".

RFI şi France 24 au fost deja suspendate în Burkina Faso şi Mali, ţări vecine, unde armata aflată la putere în Niger a trimis miercuri delegaţii.

Mali şi Burkina Faso au declarat că orice intervenţie armată în Niger ar fi considerată "ca o declaraţie de război" împotriva celor două ţări.

Între timp, după incidentele de duminică din timpul unei manifestaţii în faţa Ambasadei Franţei din Niamey, Parisul a procedat la evacuarea a 577 de cetăţeni francezi, marţi şi miercuri.

Mii de manifestanţi în sprijinul juntei aflate la putere au ieşit joi pe străzile mai multor oraşe nigeriene în cadrul unei demonstraţii paşnice convocate de M62, o coaliţie de organizaţii "suveraniste" ale societăţii civile. Statele Unite, unul dintre partenerii Nigerului alături de Franţa, au închiriat un avion pentru a-şi evacua personalul neesenţial din ţară, în timp ce preşedintele Joe Biden a cerut "eliberarea imediată a preşedintelui Bazoum".

Bazoum, în vârstă de 63 de ani, este reţinut în reşedinţa prezidenţială împreună cu familia sa din ziua puciului. Electricitatea a fost întreruptă în mod deliberat joi, a declarat partidul său.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.