Luni, 17 ianuarie, va avea loc o ceremonie de omagiere a preşedintelui David Sassolim la deschiderea sesiunii plenare de la Strasbourg, în prezenţa fostului eurodeputat şi prim-ministru italian Enrico Letta, a transmis Parlamentul European, într-un comunicat de presă. De asemenea, la Roma, trupul neînsufleţit al preşedintelui David Sassoli va fi depus joi, între orele 10.00 şi 18.00, în „Sala della Protomoteca” din Campidoglio, iar serviciul funerar va avea loc vineri, 14 ianuarie, la ora locală 12.00, în Bazilica Santa Maria degli Angeli.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a decedat luni la Aviano (Italia), unde a fost spitalizat începând cu 26 decembrie. Eurodeputat din 2009, a fost ales preşedinte în iulie 2019 pentru prima jumătate a actualei legislaturi.

David Sassoli a adoptat măsuri extraordinare în timpul pandemiei, care au permis Parlamentului European să îşi îndeplinească sarcinile şi să îşi exercite prerogativele în temeiul tratatelor, conform sursei citate.

El a jucat, de asemenea, un rol important în promovarea unui buget ambiţios pe termen lung al UE şi a unui mecanism de redresare eficace. În plus, preşedintele Sassoli a luat iniţiativa pentru ca Parlamentul să-şi manifeste solidaritatea faţă de cei nevoiaşi atunci când criza a lovit pentru prima dată, prin acţiuni de sprijin în oraşele gazdă ale Parlamentului European, cum ar fi oferirea de mese organizaţiilor caritabile şi adăposturi în clădirile Parlamentului pentru femeile victime ale violenţei. Hotărât să tragă învăţăminte de pe urma pandemiei, preşedintele Sassoli a lansat, de asemenea, un amplu exerciţiu de reflecţie cu eurodeputaţii pentru a regândi şi a consolida democraţia parlamentară.

Fiind un european dedicat, preşedintele Sassoli a subliniat în discursul său din cadrul Consiliului European din decembrie, în urmă cu câteva săptămâni, că „Europa are nevoie cel mai mult de un nou proiect de speranţă. Cred că putem construi acest proiect pe baza unei abordări tridimensionale puternice: o Europă inovatoare, o Europă care protejează şi o Europă care iluminează”.

Conform Regulamentului de procedură (articolul 20), preşedinţia interimară va fi asigurată de prim-vicepreşedintele instituţiei în zilele premergătoare alegerii unui nou preşedinte.

După cum s-a prevăzut iniţial înainte de trecerea bruscă în nefiinţă a preşedintelui David Sassoli, alegerea preşedintelui instituţiei pentru a doua jumătate a mandatului va avea loc marţi în cursul sesiunii plenare de la Strasbourg. Ulterior, vor urma alegerile vicepreşedinţilor şi chestorilor, mai arată sursa menţionată.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.