Preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel evocă ”progrese foarte discrete” în cooperarea Cubei cu Statele Unite, mai ales în domeniul migraţiei, în pofida unui vechi embargo impus de America insulei comuniste, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am făcut progrese foarte discrete în vederea aşezării cooperării bilaterale pe calea punerii în aplicare a acordurilor migraţiei dar şi în alte domenii prioritare ale celor două ţări”, a anunţat miercuri, la prezentarea bilanţului în Parlament, Miguel Diaz-Canel.

Însă ”caracteristica fundamentală şi care ne defineşte relaţia bilaterală rămâne embargoul economic” aflat în vigoare din 1962, a subliniat preşedintele cubanez.

Washingtonul şi Havana au reluat în 2022 negocieri pe tema migraţiei, în contextul unei emigraţii-record a cubanezilor, mai ales către Statele Unite.

Ambasada Statelor Unite la Havana urmează să emită din nou vize - în ianuarie -, după aproape cinci ani de întrerupere.

Acest serviciu a fost relansat în mai, însă în mod limitat.

În 2022, Statele Unite au emis 20.000 de vize cubanezilor, potrivit unor acorduri încheiate între cele două ţări în 1994 - rămase literă moarte în ultimii ani.

Preşedintele cubanez a subliniat miercuri ajutorul tehnic oferit de către Statele Unite în august, în timpul unui vast incendiu care a devastat un depozit de combustibil la Matazas (centru) şi asupra unui ajutor în valoare de două milioane de dolari oferit de către Washington după uraganul Ian, care a devastat o parte a insulei în septembrie.

”Acest ajutor a fost oferit fără condiţii”, a subliniat preşedintele cubanez.

Miguel Diaz-Canel a acuzat însă Washingtonul de promovarea ”deschisă a unei politici de subversiune” şi a unor ”tentative de destabilizare” a Cubei.

Administraţia preşedintelui democrat Joe Biden a menţinut toate cele 243 de măsuri coercitive impuse Cubei de către predecesorul său republican Donald Trump (2017-2021), în cadrul unei politici de ”presiune maximă” asupra insulei, a denunţat şeful statului cubanez.

El a recunoscut că 2022 a fost ”un an deosebit de complicat” pentru Cuba, din cauza embargoului american, crizei internaţionale şi ”propriei noastre incompetenţe şi greşelilor noastre”.

”Am o nemulţumire uriaşă faţă de faptul că nu am fost capabil să obţin, ca şef al ţării, rezultatele de care are nevoie poporul cubanez pentru a atinge prosperitatea atât de mult aşteptată şi sperată”, a declarat el, autocritic.

Diaz-Canel şi-a exprimat speranţa ca 2023 să fie ”un an mai bun”.

”Însă, pentru a reuşi, avem nevoie de un plan mai mult decât global, este nevoie să zguduim inerţia, să interzicem birocraţia, să eliminăm obstacolele şi să surmontăm complezenţa”, a subliniat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.