Influenta soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un s-a revoltat contra "neruşinării" lui Moon Jae-in, pe care l-a prezentat drept "papagalul crescut de Statele Unite", la câteva zile după un discurs prudent al preşedintelui sud-coreean despre situaţia din peninsulă, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regimul exclusiv are o lungă tradiţie în utilizarea lansărilor de rachete pentru a creşte presiunea iar tirurile de săptămâna trecută au constituit prima provocare de anvergură de la învestirea în ianuarie a preşedintelui american Joe Biden.          

Washington şi Tokyo au afirmat că proiectilele au fost rachete balistice, în timp ce Consiliul de Securitatea al Naţiunilor Unite a interzis Phenianului să le folosească. Coreea de Nord a susţinut că este vorba de arme tactice ghidate. 

Preşedintele sud-coreean de centru-stânga Moon, care este unul dintre artizanii spectaculoasei apropieri în 2018 dintre Washington şi Phenian, a susţinut vineri un discurs puternic cu ocazia comemorării atacurilor nord-coreene mortale din 1999. 

El nu a menţionat clar tirurile nord-coreene dar a estimat că acţiunile care ar putea împiedica reluarea dialogului între Phenian şi Washington au fost „nedorite”.

Această alocuţiune a stârnit furia Phenianului şi deci a lui Kim Yo Jong, o consilieră apropiată a fratelui său Kim Jong Un, care a văzut în acest lucru "culmea neruşinării". 

Ea a rămas "fără voce", a afirmat într-un comunicat preluat de agenţia oficială nord-coreeană KCNA, în care face referire la Moon numindu-l "directorul general" din Sud, fără a-i cita numele sau titulatura oficială. Ea l-a calificat drept "papagalul crescut de Statele Unite" ce reia "logica gangsterilor Statelor Unite". 

Administraţia Biden revizuieşte strategia SUA cu privire la Coreea de Nord, după politica mâinii întinse de fostul preşedinte american Donald Trump.                 

După tirurile nord-coreene, Joe Biden a lansat un avertisment Phenianului, afirmând că vor fi "răspunsuri dacă (liderii nord-coreeni) aleg escaladarea". "Vom răspunde în consecinţă", a spus el. Biden a lăsat deschisă posibilitatea de schimburi diplomatice cu Nordul, dar Casa Albă a indicat luni că nu intenţionează să aibă o întâlnire cu Kim Jong Un. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.