Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat într-un editorial publicat miercuri în ziarul de stat nord-coreean Rodong Simmun că Beijingul susţine „abordarea corectă” a Coreei de Nord în eforturile sale de a rezolva probleme din Peninsula Coreeană, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Editorialul, care apare pe prima pagină a publicaţiei, reprezintă o onoare acordată rar liderilor străini şi a fost publicat cu o zi înainte de vizita lui Xi la Phenian, care are loc la invitaţia liderului nord-coreean Kim Jong-un.

Xi devine astfel primul lider chinez care efectuează o vizită în Coreea de Nord în ultimii 14 ani.

Xi a afirmat: „Ţările noastre îşi vor îmbunătăţi comunicarea strategică”. El a adăugat că Beijingul susţine cu fermitate reuşitele „socialiste” ale lui Kim care au ca scop dezvoltarea economică şi îmbunătăţirea nivelului de trai al cetăţenilor.

Preşedintele chinez a afirmat că Phenianul şi Beijingul îşi vor extinde şi dezvolta relaţiile în sectoarele civile precum educaţia, cultura, sportul, turismul, tineretul şi zonele rurale.

„Vom contribui activ la pace, stabilitate, dezvoltare şi prosperitate în regiune prin îmbunătăţirea comunicării şi coordonării cu Republica Populară Democrată Coreeană”, a precizat Xi. De asemenea, China va ajuta Coreea de Nord şi în relaţiile cu alte naţiuni, „prin urgentarea progresului dialogului şi negocierilor privind peninsula coreeană”, a adăugat el.

Xi nu a menţionat direct sancţiunile internaţionale – multe dintre acestea fiind impuse şi cu acordul Chinei de către ONU – care au fost implementate pentru a-l convinge pe Kim să renunţe la arsenalul său nuclear.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.