Preşedintele Chinei Xi Jinping a cerut poporului taiwanez, într-un discurs rostit cu ocazia aniversării a 40 de ani de la începerea îmbunătăţirii relaţiilor cu Taiwanul, să accepte că Taiwanul "trebuie şi va fi" reunit cu China, invocând inclusiv posibilitatea folosirii forţei, scrie BBC,

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele chinez Xi Jinping a cerut popoulaţiei din Taiwan să accepte că "trebuie şi va fi" reunit cu China. El a reiterat apelul Beijingului la o unificare paşnică pe principiul o ţară - două sisteme.

De asemenea, el a avertizat că China îşi rezervă dreptul de a face uz de forţă.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

În timp ce Taiwanul se autoguvernează şi este independent de facto, nu şi-a declarat niciodată independenţa faţă de China, iar Beijingul consideră insula ca fiind o provincie separatistă.

Preşedintele Xi a declarat că ambele părţi aparţin aceleiaşi familii chineze şi că independenţa Taiwanului este "un curent advers din istorie şi o situaţie fără ieşire".

Poporul taiwanez "trebuie să înţeleagă că independenţa va aduce doar greutăţi", a spus Xi Jinping, adăugând că Beijingul nu va tolera nicio activitate care promovează independenţa Taiwanului.

De asemenea a subliniat că relaţiile cu Taiwanul sunt "parte a politicii interne a Chinei" şi că "amestecul străin este intolerabil".

Beijingul "îşi rezervă opţiunea de a lua toate măsurile necesare" împotriva forţelor externe care intervin asupra unei reunificări paşnice şi în acţiunile sepratiste din Taiwan, a menţionat liderul chinez.

Cu o zi înainte, preşedintee Taiwanului Tsai Ing-wen a declarat că Beijingul ar trebui să accepte existenţa Taiwanului şi să utilizeze mijloace paşnice pentru soluţionarea divergenţelor. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.