Noul preşedinte al Cataloniei, Quim Torra, a format sâmbătă un guvern regional care include doi miniştri arestaţi preventiv şi alţi doi care sunt în exil în Belgia, ca urmare a tentativei de secesiune de anul trecut, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Torra, învestit luni, a publicat un decret cu numele membrilor noului executiv catalan. Formarea acestui guvern ar putea fi însă blocată de Madrid.

Catalonia a fost plasată sub tutela directă a Madridului după proclamarea zadarnică a unei ”republici catalane” la Barcelona, la 27 octombrie.

Dintre cei 14 miniştri ai guvernului regional, aflaţi pe lista lui Quim Torra, doi – Jordi Turull şi Josep Rull – sunt în arest preventiv în apropiere de Madrid. Alţi doi, Toni Comin şi Lluis Puig, trăiesc în exil în Belgia, unde au fugit alături de Carles Puigdemont după destituirea guvernului regional.

Turull şi Rull au anunţat pe Twitter că acceptă să fie miniştri în noul guvern regional.

Quim Torra a fost ales luni preşedinte de către parlamentul regional catalan.

Fostul lider al catalanilor, Carles Puigdemont, aşteaptă în Germania ca justiţia să se pronunţe cu privire la o solicitare de extrădare venită din Spania. Autorităţile spaniole vor judecarea lui Puigdemont pentru rebeliune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.