Preşedintele american Joe Biden s-a întâlnit vineri cu ministrul chinez de externe Wang Yi, cu care a avut o oră de discuţii pe care Casa Albă le-a caracterizat drept o "bună oportunitate" pentru a menţine deschise liniile de comunicare între cele două ţări rivale geopolitic, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Wang a avut anterior o a doua zi de întâlniri cu secretarul de stat american Antony Blinken, în timp ce SUA şi China încearcă să-şi gestioneze divergenţele, pregătind totodată terenul pentru un summit aşteptat între Biden şi omologul său Xi Jinping, în noiembrie.

Biden încă speră să se întâlnească cu Xi în viitorul apropiat, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, dar nu a putut spune dacă s-a ajuns la un acord pentru ca cei doi preşedinţi să se întâlnească în marja summitului Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC) de luna viitoare de la San Francisco.

China nu a anunţat încă dacă Xi va participa sau nu.

"Preşedintele a spus că într-adevăr se aşteaptă să se întâlnească din nou cu preşedintele Xi. Sunt doi oameni care au o relaţie de lungă durată şi suntem încrezători că acest lucru se va întâmpla", a declarat Kirby.

"Din punctul său de vedere, aceasta a fost o evoluţie pozitivă şi o bună oportunitate de a continua conversaţia", a spus Kirby despre întâlnirea lui Biden cu Wang, la care au mai participat Blinken şi consilierul american pentru securitate naţională Jake Sullivan.

DE CE A VENIT LA WASHINGTONUL DIPLOMATUL DE TOP AL CHINEI

Wang a sosit joi seara la Departamentul de Stat, în prima vizită a unui ministru de externe chinez la Washington în timpul administraţiei Biden, şi a avut o întâlnire cu Blinken, urmată de un dineu. Sullivan urma să se întâlnească separat cu Wang vineri după-amiază.

Joi, Wang i-a spus lui Blinken că cele două ţări au dezacorduri şi au nevoie de un dialog "aprofundat" şi "cuprinzător" pentru a reduce neînţelegerile şi a stabiliza legăturile. "Nu numai că ar trebui să reluăm dialogul, dar dialogul ar trebui să fie aprofundat şi cuprinzător", a spus Wang.

Vizita de trei zile a lui Wang urmează unei serii de angajamente diplomatice bilaterale în ultimele luni, în mare parte la cererea SUA, menite să salveze ceea ce a fost o deteriorare rapidă a relaţiilor, la începutul anului, după doborârea de către SUA a unui presupus balon chinezesc de spionaj.

Statele Unite au încercat să împiedice ca relaţiile, de asemenea puternic tensionate de o concurenţă economică intensă şi de dezacordurile privind o serie de probleme - inclusiv comerţul, Taiwanul, drepturile omului şi Marea Chinei de Sud - să se transforme în conflict.

EXIGENŢE LA WASHINGTON

Dar unele voci de la Washington s-au întrebat dacă nu cumva seria de vizite efectuate de oficiali americani de rang înalt la Beijing în ultimele şase luni, inclusiv de către Blinken, secretarul Trezoreriei Janet Yellen şi secretarul Comerţului Gina Raimondo, nu au jucat cumva în favoarea Beijingului. Vizitele lui Yellen şi Raimondo au dus la înfiinţarea unor noi grupuri de lucru economice şi comerciale bilaterale, despre care criticii se tem că nu vor face decât să îndepărteze atenţia SUA de la - şi, posibil, să întârzie - sancţiunile, controalele la export şi măsurile mai ample menite să sporească concurenţa SUA cu China.

Conflictul dintre Israel şi Hamas a adăugat o nouă dinamică la relaţia tensionată dintre superputeri, iar Washingtonul speră că Beijingul îşi poate folosi influenţa pe care o are asupra Iranului pentru a preveni o escaladare într-un război mai amplu în Orientul Mijlociu.

Kirby a confirmat că evenimentele din Orientul Mijlociu s-au aflat pe ordinea de zi a discuţiilor cu Wang. El a precizat că SUA au exprimat, de asemenea, preocupări cu privire la Marea Chinei de Sud, ape disputate în care China şi Filipine au avut mai multe confruntări declarate. Beijingul susţine că Washingtonul nu are dreptul să se implice în aceste probleme.

Cu toate acestea, în timp ce atât Beijingul, cât şi Washingtonul au vorbit despre căutarea unor domenii în care pot colabora, iar Xi a declarat miercuri că China este dispusă să coopereze cu SUA în ceea ce priveşte provocările globale, experţii se aşteaptă la progrese minime.

"Vizita îndelungată a lui Wang Yi la Washington şi alte aspecte de atmosferă indică toate că există o mare probabilitate ca Xi să participe la APEC şi să se întâlnească cu Biden", a declarat Scott Kennedy, expert în China la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale din Washington. Kennedy spune că acest lucru ar putea aduce îmbunătăţiri pe termen scurt, cum ar fi mai multe vize pentru jurnalişti şi intensificarea zborurilor comerciale între cele două ţări, dar un acord privind stoparea fluxului de fentanil din China sau reluarea dialogului militar ar fi mai dificil.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.