Preşedintele american Joe Biden a autorizat un ajutor de până la 100 de milioane de dolari, dintr-un fon de urgenţă, pentru acoperirea nevoilor urgente ”neaşteptate” ale refugiaţilor, legate de situaţia din Afganistan, inclusiv pentru aplicanţii afgani de vize de imigraţie speciale, a anunţat Casa Albă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biden a mai aprobat alocarea a 200 de milioane de dolari, sub formă de servicii şi articole din stocurile agenţiilor guvernamentale americane, pentru acoperirea aceloraşi nevoi, potrivit Casei Albe.

Statele Unite se pregătesc să înceapă evacuarea miilor de solicitanţi afgani de vize de imigraţie speciale, care riscă acţiuni de retorsiune din partea insurgenţilor talibani pentru că au lucrat pentru guvernul american.

Primul lot de evacuaţi şi familiile acestora este aşteptat să fie transportaţi cu avionul înainte de sfârşitul lunii la Fort Lee, o bază militară americană din Virginia, unde vor aştepta procesarea finală a cererilor lor de vize.

Aproximativ 2.500 de afgani ar putea fi aduşi la această bază, situată la aproximativ 48 de kilometri de Richmond, a anunţat luni Pentagonul.

Administraţia Biden evaluează şi alte centre din Statele Unite şi din străinătate unde solicitanţii de vize şi familiile acestora ar putea fi cazaţi.

Vizele speciale de imigranţi sunt disponibile pentru afganii care au lucra ca translatori sau în alte funcţii pentru guvernul american, după invazia din 2001 condusă de SUA.

Joi, Camera Reprezentanţilor a adoptat o lege care va extinde numărul acestor vize cu 8.000.

Potrivit autorităţilor americane, sunt procesate 18.000 de astfel de cereri.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.