Preşedintele Belarusului, Aleksander Lukaşenko, a sosit miercuri la Moscova pentru o întâlnire cu liderul rus Vladimir Putin, iar Kremlinul spune că cei doi vor discuta "probabil" şi despre o propunere de pace a Minskului, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Preşedinţii vor lua în considerare o gamă largă de chestiuni din relaţiile bilaterale, inclusiv cele care nu fac obiectul discuţiilor din cadrul reuniunii Consiliului Suprem al Uniunii Statale Rusia-Belarus", a relatat agenia BelTA.

Anterior, Kremlinul declarase că "propunerea de pace" lui Lukaşenko, ce prevede o îngheţare a "ostilităţilor" în Ucraina - pe care atât Rusia, cât şi Ucraina au respins-o - va fi, totuşi, discutată probabil la întâlnirea celor doi lideri care are loc miercuri.

"Aleksandr Grigorievici (Lukaşenko) va considera probabil că este necesar să ofere clarificări în această privinţă. Apoi, desigur, vor face un schimb de opinii", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Vinerea trecută, Lukaşenko a cerut îngheţarea "ostilităţilor" în Ucraina şi limitarea trimiterii de echipamente şi arme de ambele părţi, propunere pe care atât Rusia, cât şi Ucraina au respins-o rapid.

Lukaşenko a mai spus recent că a intensificat discuţiile cu Putin despre desfăşurarea de arme nucleare tactice şi strategice în ţara sa, pentru a face faţă ameninţărilor pe care el le vede din partea aliaţilor occidentali ai Ucrainei, despre care a afirmat că plănuiesc o lovitură de stat împotriva sa.

Lukaşenko va participa joi la o reuniune a Consiliului Suprem al Uniunii Statale Rusia-Belarus. Un subiect-cheie al reuniunii este "dezvoltarea conceptului de securitate al Uniunii Statale".  

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, dar şi liderul ucrainean Volodimir Zelenski au declarat că anunţul lui Vladimir Putin potrivit căruia Rusia va amplasa arme nucleare tactice în Belarus, un anunţ care a venit după ce liderul Chinei a plecat de la Moscova, reflectă eşecul Moscovei în a-l convinge pe Xi Jinping să-i acorde ajutorul dorit.

Moscova şi Beijingul au emis o declaraţie comună în urma discuţiilor dintre Putin şi Xi, în care ambele părţi afirmă că este necesar să se oprească acţiunile care alimentează şi mai mult conflictul din Ucraina. Câteva zile mai târziu, Putin a anunţat că Moscova a ajuns la un acord cu Minskul pentru a amplasa arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului.

Stoltenberg a subliniat că anunţul liderului rus a fost făcut după ce Moscova şi Beijingul au declarat împreună că ţările nu ar trebui să desfăşoare arme nucleare în afara graniţelor lor. Acest lucru arată că astfel de declaraţii sunt "promisiuni deşarte şi că ceea ce trebuie să urmărim cu atenţie este ceea ce face Rusia", a punctat secretarul general al NATO.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.