Preşedintele afgan Ashraf Ghani a respins, duminică, o solicitare a talibanilor de eliberare a 5.000 de prizonieri, condiţie pentru discuţii cu guvernul Afganistanului şi civilii, inclusă în acordul dintre SUA şi militanţii islamişti, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Guvernul afgan nu s-a angajat să elibereze 5.000 de prozonieri talibani”, a spus Ghani.

Statele Unite şi talibanii au semnat, sâmbătă, la Doha, un acord ce ar putea duce la finalul războiului din Afganistan început după atacurile din 11 septembrie 2001. SUA şi aliaţii NATO au convenit să îşi retragă trupele din Afganistan în decurs de 14 luni, dacă militanţii respectă acordul. De asemenea, acordul prevede că SUA şi talibanii vor depune eforturi pentru eliberarea prizonierilor de război şi politici, sub coordonarea şi cu aprobarea tuturor părţilor implicate.

Potrivit Reuters, conform înţelegerii aproximativ 5.000 de talibani încarceraţi ar urma să fie eliberaţi în schimbul a 1.000 de prizonieri afgani, până la 10 martie.

Însă Ghani a fost categoric: “Nu este competenţa SUA să decidă, Statele Unite sunt doar mediator”.

Sâmbătă, la semnarea pactului au participat Secretarul de stat american Mike Pompeo şi liderii talibani. Trimisul special american Zalmay Khalilzad şi negociatorul şef al talibanilor şi unul dintre fondatorii mişcării, Mullah Abdul Ghani Baradar, au semnat acordul, după mai mult de un an de discuţii informale.

Sub noua înţelegere, militanţii au fost de acord să înceteze atacurile şi să nu permită grupării al-Qaeda să opereze în zonele pe care le controlează.

Statele Unite au invadat Afganistanul la câteva săptămâni după evenimentele din septembrie 2001, comise, potrivit oficialilor, de gruparea al-Qaeda cu baze în Afganistan. Peste 2.400 de militari americani au fost ucişi în cei 18 ani de conflict. Aproximativ 12.000 se află încă în această ţară. Preşedintele american Donald Trump a promis în mai multe rânduri că va pune capăt acestui conflict.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.