Preşedintele afgan Ashraf Ghani a efectuat miercuri o vizită la Mazar-i-Sharif, cel mai important oraş din nordul Afganistanului - asediat de către talibani -, într-o încercare de a coodona riposta faţă de insurgenţi, care deţin de-acum controlul a peste un sfert dintre capitalele provinciale afgane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Talibanii au cucerit în noaptea de marţi spre miercuri Faizabad, capitala provinciei Badakhshan, în care nu au putut să pătrundă niciodată în timpul ascensiunii lor la putere, în anii '90.

Ei deţin de-acum controlul asupra a nouă dintre cele 34 de capitale provinciale ale Afganistanului, care au căzut toate ca nişte piese de domino, dintre care şapte se află în nordul ţării - o regiunea care le-a opus întotdeauna rezistenţă.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou

Forţele de securitate ”au părăsit Faizabad şi s-au retras (în districte apropiate). Talibanii au cucerit acum oraşul. Cele două tabere au suferit pierderi puternice”, a declarat AFP un deputat din Badakhshan, Zabihullah Attiq.

Talibanii au cucerit marţi Farah, în vest, şi Pul-e-Khumri, în nord, la 200 de kilometri de Kabul.

Începând de vineri, ei şi-au înlănţuit cuceririle - Zaranj (sud-vest), Sheberghan (nord), fieful celebrului lider de război Abdul Rachid Dostom, şi mai ales Kunduz, cel mai important oraş din nord-vest, dar şi trei alte capitale regionale nordice, şi anume Taloqan, Sar-e-Pul şi Aibak.

Situaţia devine critică în nordul ţării, unde forţele de securitate par complet demoralizate, iar preşedintele Ghani efectua miercuri o vizită la Mazar-i-Sharif, un oraş către care talibanii îşi îndreaptă de-acum întreaga atenţie.

El ”verifica situaţia securităţii generale în zona de nord” şi ”se întâlneşte cu oficiali din domeniul securităţii, lideri jihadişti, notabili şi alte personalităţi influente”, a anunţat într-un comunicat palatul prezidenţial.

”AFGANII TREBUIE SĂ SE BATĂ”

Ghani urma să se întâlnească cu Mohammad Atta Noor, fostul guvernator al provinciei Balkh, a cărei capitală este Mazar-i-Sharif, mult timp cel mai puternic om în nord, care a promis să reziste ”până la ultima picătură de sânge”, dar şi cu Abdul Rachid Dostom, fostul său vicepreşedinte.

Imagini publicate în noaptea de marţi spre miercuri pe reţele de socializare îl surprind pe mareşalul Dostom, un puternic lider de etnie uzbecă, îmbarcându-se într-un avion către Mazar-i-Sharif împeună cu un contingent important de bărbaţi înarmaţi.

Talibanii - care vin către Mazar-i-Sharif din mai multe direcţii - au atacat marţi cartiere de la periferia oraşului, însă au fost respinşi, potrivit unui jurnalist aflat la faţa locului.

Pierderea oraşului Mazar-i-Sharif ar fi o catastrofă pentru Guvern, care nu va mai deţine niciun control asupra întregii jumătăţi de nord a ţării.

Acest lucru le-ar permite totodată talibanilor să-şi îndrepte eforturile către alte regiuni şi poate chiar împotriva capitalei afgane, Kabul.

Talibanii şi-au lansat ofensiva în mai, la începutul retragerii finale a trupelor americane şi străine, însă înaintarea lor s-a accelerat în ultimele zile, odată cu cucerirea mai multor centre urbane.

Plecarea forţelor internaţionale urmează să se încheie la 31 august, la 20 de ani după intervenţia acestora, în urma atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001 în Statele unite.

”Nu-mi regret decizia” de a părăsi Afganistanul, a dat asigurări marţi preşedintele american Joe Biden. Afganii ”trebuie să aibă voinţa de a se bate” şi ”trebuie să se bată pentru ei înşişi, pentru naţiunea lor”, a îndemnat el.

WASHINGTONUL, IRITAT

Washingtonul îşi ascunde tot mai puţin iritarea faţă de slăbiciunea armatei de la Kabul, pe care americanii o formează, finanţează şi echipează de ani de zile.

Un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, a subliniat că forţele guvernamentale sunt ”foarte superioare ca număr” talibanilor şi au ”potenţialul să provoace pierderi maiimportante”.

”Această idee că înaintarea talibanilor nu poate fi oprită” ”nu este realitatea de pe teren”, a subliniat el.

În timp ce confruntări armate făceau ravagii şi în sud, în jurul Kandaharului, şi în Lashkar Gah, Doha a găzduit marţi o reuniune internaţională între reprezentanţi ai Qatarului, Statelor Unite, Chinei, Regatului Unit, Uzbekistanului, Pakistanului, ONU şi Uniunii Europene (UE).

Reuniunea continua miercuri, iar emisarul american Zalmay Khalilzad urma să-i îndemne pe talibani ”să-şi înceteze ofensiva militară şi să negocieze un acord politic”.

Un proces de pace între Guvernul afgan şi talibani a început în septembrie, în Qatar, în cadrul Acordului de la Doha încheiat în februarie 2020 între insurgenţi şi Washington, care prevede plecarea totală a trupelor străine din Afganistan. Însă aceste negocieri se află într-un punct mort.

Violenţe au determinat zeci de mii de civili să-şi abandoneze locuinţele în întregul Afgaistan, iar talibanii sunt acuzaţi de numeroase atrocităţi în locuri pe care le-au cucerit.

Abdulmanan, un deplasat din Kunduz, declară că i-a văzut pe talibani cum i-au decapitat o fiică şi că nu ştie ”dacă trupul a fost mâncat de câini sau îngropat”.

Aproximativ 359.000 de oameni au fost deplasaţi în Afganistan din cauza confruntărilor armate, de la începutul acestui an, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Migraţiilor (OIM).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.