Preşedinta Sindicatului Medicilor din Turcia (TTB), Sebnem Korur Fincanci, a fost condamnată miercuri de un tribunal din Istanbul la doi ani şi opt luni de închisoare pentru "propagandă teroristă", dar, potrivit prevederilor legale, poate fi eliberată din închisoare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Medicul, în vârstă de 63 de ani, a denunţat încă de la început un proces "politic". Ea risca o pedeapsă de până la şapte ani şi jumătate de închisoare.

Sebnem Korur Fincanci a fost arestat la 26 octombrie pentru că a cerut o anchetă privind acuzaţiile că armata turcă ar fi utilizat arme chimice în nordul Irakului împotriva luptătorilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). PKK este considerată organizaţie teroristă de către Ankara şi aliaţii săi occidentali. 

Acuzaţiile privind utilizarea de arme chimice de către armata turcă în nordul Irakului, transmise de presa prokurdă şi de politicieni din opoziţie, au stârnit furia autorităţilor turce, care au denunţat o campanie de "dezinformare".

Medic legist de formaţie, Sebnem Korur Fincanci a fost arestată şi deţinută la Ankara înainte de a fi transferată la Istanbul, la închisoarea pentru femei Bakirkoy, de unde urma să iasă miercuri, pentru că vârsta şi pedeapsa primită o fac eligibilă pentru a fi eliberată.

Unul dintre avocaţii lui Sebnem Korur Fincanci, Meric Eyuboglu, a declarat în faţa instanţei că dosarul procurorului a fost pregătit din timp, "chiar înainte de prima audiere şi repetat" de atunci, ceea ce, în opinia sa, este o dovadă "că drepturile la un proces echitabil au fost în mod constant încălcate".

Mai multe ţări occidentale, printre care Franţa, Statele Unite şi Uniunea Europeană, au trimis reprezentanţi la audiere.

Acuzaţii separate au fost formulate de acelaşi procuror împotriva celor 11 membri ai comitetului executiv al Uniunii Medicilor pentru "apartenenţă la o organizaţie teroristă". Procesul lor a fost amânat pentru 8 februarie.

Sebnem Korur Financi a explicat în timpul audierilor în faţa instanţei că a refuzat să îşi pregătească apărarea pentru că ceea ce a făcut nu a fost o infracţiune, ci a făcut parte din munca sa de medic.

Arestarea ei la sfârşitul lunii octombrie a declanşat proteste la Istanbul. ONG-urile Amnesty International şi Human Rights Watch au cerut în repetate rânduri "achitarea şi eliberarea imediată" a lui Sebnem Korur Fincanci.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.