Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a declarat că Taiwanul nu va ceda presiunilor Chinei şi îşi va apăra sistemul democratic, informează AFP şi BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Cu cât reuşim mai multe, cu atât este mai mare presiunea din partea Chinei”, a spus Tsai într-un discurs de Ziua Naţională.

Ea a precizat că Taiwanul se află “în prima linie de apărare a democraţiei” şi nu poate fi forţat să ia calea aleasă pentru ţară de China.

“Sperăm într-o relaxare a relaţiilor cu Beijingul şi nu vom acţiona pripit, însă nu ar trebui deloc să ne gândim că poporul taiwanez va ceda presiunilor”, a adăugat Tsai Ing-wen.

Aceste afirmaţii vin după ce, sâmbătă, preşedintele chinez Xi Jinping s-a angajat să realizeze ”o reunificare paşnică” cu Taiwanul şi nu a făcut nicio referire directă la utilizarea forţei, după o săptămână de tensiuni cu insula revendicată de China care au provocat îngrijorare la nivel internaţional.

Vorbind la Sala Mare a Poporului, Xi a spus că poporul chinez ”are o tradiţie glorioasă” de a se opune separatismului. ”Separatismul independenţei Taiwanului este cel mai mare obstacol în realizarea reunificării ţării mamă şi cel mai serios pericol ascuns pentru revigorarea naţională”, a spus preşedintele la aniversarea revoluţiei care a înlăturat dinastia imperială în 1911. El a adăugat că ”reunificarea” paşnică reprezintă cel mai bine interesele generale ale poporului taiwanez, dar că China îşi va proteja suveranitatea şi unitatea.

Acesta a adoptat un ton uşor mai temperat faţă de luna iulie, când a avut loc cel mai recent discurs important al săi referitor la Taiwan, în care a promis să ”zdrobească” orice încercări de independenţă oficială. În 2019, preşedintele a ameninţat direct că va folosi forţa pentru a aduce insula sub controlul Beijingului.

Începând din 1 octombrie, forţele aeriene chineze au efectuat timp de patru zile incursiuni în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului, cu un total de 150 de avioane. Incursiunile aeriene s-au încheiat, iar Xi nu a făcut nicio referire la acestea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.