Teroristul Salah Abdeslam, implicat în atentatele care au lovit Parisul, intenţiona să o ia de la capăt în Bruxelles, unde plănuia deja să execute un atac armat şi unul cu bombă în zone cheie ale metropolei belgiene, după stilul atacurilor teroriste din noiembrie, soldate cu 130 de morţi, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Teroriştii plănuiau un scenariu asemănător de atentat cu cel din Paris, însă planul lor a eşuat parţial”, a precizat postul de televiziune VRT, la două zile după ce Bruxelles-ul a fost zguduit de un atentat terorist soldat cu 31 de morţi şi 205 răniţi. 

Potrivit VRT, teroriştii intenţionau să folosească la Bruxelles arme semiautomate, care să ucidă cât mai mulţi oameni, în timp ce alţi jihadişti se detonau în zone aglomerate din oraş.

Marţi dimineaţă, două explozii au zguduit aeroportul Zaventem din Bruxelles, iar staţia de metrou Maelbeek a fost lovită de o altă deflagraţie. În cele două atentate separate şi-au pierdut viaţa 31 de persoane, iar peste 205 au fost rănite, dintre care câteva zeci sunt în stare critică. Însă, presa a relatat că lângă cadavrul unui terorist a fost găsit un Kalaşnikov, ce urma să fie folosit ca în sala de concerte Bataclan, unde au fost măcelăriţi în noiembrie 89 de fani ai trupei Eagles of Death Metal.

După luni de căutări, Salah Abdeslam a fost capturat vineri de către forţele de intervenţie belgiene în timpul unui raid antiterorist din cartierul Molenbeek, unde s-a născut şi a crescut teroristul şi unde încă mai locuiesc părinţii, rudele şi prietenii săi.

Preşedintele francez Francois Hollande a cerut extrădarea teroristului în Franţa, pentru a ji judecat.

Deşi serviciile de securitate se temeau că acesta ar putea să fie ajutat să scape de capturare de către jihadiştii Statului Islamic, care aveau resursele necesare pentru a-l transporta în Siria, Turcia sau Maroc, s-a dovedit că a evadat de sub ochii autorităţilor datorită sprijinului rudelor, prietenilor şi a unor infractori mărunţi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.