Premierul ungar Viktor Orban l-a susţinut marţi pe omologul său ceh, Andrej Babis, în campania sa de realegere, afişând legăturile aperopiate dintre cei doi lideri din Europa Centrală care s-au susţinut reciproc în disputele cu Uniunea Europeană, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În Cehia vor avra loc alegeri parlamentare pe 8-9 octombrie. Sondajele arată că partidul de centru ANO al lui Babis este înainte celorlalte partide, dar unele arată că nu are parteneri pentru s forma guvernul, ceea ce ar putea face ca puterea să fie preluată de o coaliţie între opoziţia de centru-stânga şi grupuri de centr-dreapta.

Aflat în campanie şi susţinut de orban, Babis a subliniat cu el şi liderul ungar au blocat planul UE de a distribui solicitanţi de azil la nivelul blocului european potrivit unui sistem de cote, în urma crizei migraţiei din 2015.

”Promovăm interesele naţionale împreună” în UE, a afirmat Babis după ce l-a prezentat pe Orban la o conferinţă comună organizată în oraşul Usti nad Laben, din nordul ţării, unde liderul ceh conduce lista partidului ANO.

Orban a lăudat la rândul său cooperarea strânsă dintre cele două ţări, precum şi succesul economic al Cehiei.

„Noi, în Ungaria, suntem gata să menţinem cooperarea strânsă, prietenească, sobră cu guvernul lui Andrej Babis," a spus Orban, al cărui partid de dreapta Fidesz guvernează Ungaria din 2010, intrând deseori în conflict cu Bruxelles-ul în probleme legate de imigraţie, reforme în media, justiţie, instituţii academice şi ONG-uri.

La începutul acestei săptămâni, guvernul ceh a trimis 50 de poliţişti să ajute la păzirea frontierei ungare cu Serbia, pe care Babis a vizitat-o săptămâna trecută.

Babis, un om de afaceri miliardar, a devenit în ultimii ani din ce în ce mai pozitiv în ceea ce priveşte cooperarea în cadrul grupului central european Visegrad şi în special cu Orban, în pofida preocupărilor UE cu privire la statul de drept din Ungaria.

Republica Cehă nu s-a alăturat anul acesta majorităţii statelor UE în semnarea unei scrisori prin care protestează împotriva legislaţiei maghiare care interzice utilizarea materialelor privite ca promovând homosexualitatea şi educaţia de gen în şcoli.

Una dintre cele două coaliţii principale de opoziţie care participă la alegerile cehe, Partidul Piraţilor / Primarii, l-a atacat pe Babis din cauza legăturilor sale cu Orban.

"Viktor Orban a mutat Ungaria de la democraţie la autocraţie în ultimii 10 ani", a declarat preşedintele Partidului Piraţilor, Ivan Bartos, pe Facebook.

"El lichidează presa liberă, lichidează opoziţia, libera iniţiativă, spionează jurnaliştii ... O astfel de politică este modelul pentru Andrej Babis", a spus Bartos. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.