Premierul olandez Mark Rutte a trecut ca prin urechile acului de o moţiune de cenzură în Parlament, în noaptea de joi spre vineri, o moţiune depusă de opoziţie, care-l acuză de faptul că a minţit în timpul negocierilor în vederea formării unei coaliţii guvernamentale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Eu rămân premier. Voi acţiona pentru a recâştiga încrederea”, a declarat presei Rutte, al cărui partid VVD (liberal) a obţinut o majoritate în urma alegerilor legislative de luna trecută.

El a fost susţinut de principalele două partide parlamentare, care făceau parte din coaliţia sa precedentă, D66 (centru-stânga) şi CDA (centru-dreapta), iar partidele din opoziţie au votat împotriva sa.

Acest episod reprezintă una dintre cele mai importante lupte politice din lunga carieră a lui Rutte, care se află la putere din 2010.

Supranumit ”premierul de teflon”, din cauza capacitţii sale de a scăpa de scandaluri, Rutte şi VVD au obţinut o majoritate a mandatelor în alegerile legislative din martie, mulţumită felului în care a gestionat pandemia covid-19.

Însă Rutte era acuzat de faptul că a discutat în secret despre felul în care să calmeze un membru foarte critic al altui partid, în timpul unor negocieri în vederea formării unei coaliţii guvernamentale.

Deputatul Pieter Omtzigt, un creştin-democrat, a tras un semnal de alarmă într-un scandal în care mii de părinţi au fost acuzaţi - în mod eronat - de fraudarea alocaţiilor familiale.

Acest scandal a condus la demisia lui Rutte, care expediază, de atunci, afacer curente.

”Nu am minţit”, a dat asigurări Rutte în Parlament înaintea supunerii la vor a moţiunii de cenzură.

”Eu n-am înşelat niciodată vreun coleg. Care ar fi motivul?”, a insiatat el.

”TERITORIU NECUNOSCUT”

Un forograf a pozat săptămâna trecută notiţe ale unei negociatoare din cadrul coaliţiei în exerciţiu.

Numele deputatului Omtzigt apare în aceste notiţe cu menţiunea ”post în altă parte”, pe care mulţi o interpretează drept o idee de a i se oferi un post în Guvern, pentru ”a-l ţine liniştit”.

Rutte a declarat atunci presei că nu a discutat despre acest subiect.

Însă el a declarat joi că s-a ”înşelat în amintirile” sale, după ce documente de la negocieri au arătat că el a discutat despre o numire a lui Omtzigt într-un post de ministru.

Rutte a declarat că ”regretă profund” acest episod.

Presa olandeză avertiza că Olanda ar intra pe un ”teritoriu necunoscut” dacă moţiunea împotriva lui Rutte ar fi fost  adoptată, caz în care ar fi pierdut postul de premier şi de conducător al negocierilor în vederea formării unei coaliţii.

Formarea unei coaliţii guvernamentale în Olanda poate dura săptămâni de zile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.