Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat joi că, având în vedere numărul de victime în rândul civililor din Gaza, se îndoieşte că Israelul respectă dreptul umanitar internaţional, relatează Reuters şi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Date fiind imaginile pe care le vedem şi numărul tot mai mare de copii care mor, am serioase îndoieli că (Israelul) respectă dreptul umanitar internaţional", a declarat Pedro Sanchez într-un interviu acordat postului public de televiziune spaniol TVE.

"Ceea ce vedem în Gaza nu este acceptabil", a adăugat el.

În opinia premierului spaniol, recunoaşterea statului palestinian este în "interesul Europei".

"Este clar că trebuie să găsim o soluţie politică pentru a pune capăt acestei crize şi cred că această soluţie presupune recunoaşterea statului palestinian", a declarat şeful guvernului socialist spaniol. Această recunoaştere este "în interesul Europei", dintr-un "motiv moral, pentru că ceea ce vedem în Gaza este inacceptabil", dar şi "geopolitic", pentru că va contribui la "stabilizarea" regiunii, a argumentat el.

Pedro Sanchez, care a fost reales la sfârşitul lunii noiembrie pentru un nou mandat de patru ani într-o coaliţie cu extrema stângă, s-a angajat în discursul său de învestitură să "acţioneze, în Europa şi în Spania, pentru a recunoaşte statul palestinian".

În absenţa unui acord în cadrul Uniunii Europene, premierul spaniol, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului European, nu a exclus posibilitatea unei recunoaşteri unilaterale din partea Madridului.

Săptămâna trecută, Sanchez a stârnit nemulţumirea profundă a Israelului după ce, aflat în Egipt, chiat la graniţa cu Fâşia Gaza, a denunţat distrugerea Fâşiei Gaza şi a cerut Israelului să recunoască statul palestinian. El a declarat, alături de omologul belgian, că ”uciderea oarbă a unor civili nevinovaţi” în enclava palestiniană de către Israel este ”absolut inacceptabilă”.

CITEȘTE ȘI Israelul îi convoacă pe ambasadorii Spaniei şi Belgiei pentru a-i ”mustra dur” după ce Sanchez şi de Croo denunţă ”distrugerea Fâşiei Gaza” şi cer Israelului să recunoască Palestina. Eli Cohen îi acuză că ”susţin terorismul”. Madridul cere explicaţii

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.