Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, şi-a cerut scuze victimelor abuzurilor sexuale, din cauza unei legi privind violenţa sexuală care include o lacună care a permis ca cel puţin 978 de delincvenţi încarceraţi să-şi reducă pedepsele sau să le încheie anticipat, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea ”Numai da este da”, care a apărut parţial ca urmare a indignării publice faţă de aşa-numitul caz ”haita de lupi, a fost centrată pe consimţământ şi a fost menită să rezolve cazurile în care inculpaţii au fost condamnaţi pentru infracţiunea mai mică de abuz sexual, deoarece victimele nu s-au opus de frică.

Dar pentru că noua lege prevede o pedeapsă minimă mai mică - rezultatul îmbinării infracţiunilor de abuz sexual şi agresiune - ea a permis unor autori condamnaţi înainte de intrarea în vigoare a acesteia să solicite cu succes reducerea pedepselor sau eliberarea anticipată.

După ce legea a fost adoptată în octombrie, pedepsele în 978 de cazuri au fost reduse şi 104 deţinuţi au fost eliberaţi mai devreme, din 31 martie, a declarat săptămâna trecută Consiliul General al Magistraturii - organul superior al judecătorilor.

"Unele dintre aceste eliberări sau evaluări nu sunt definitive, ele pot fi în continuare contestate. Dar, în orice caz, a existat un efect nedorit pe care trebuie să-l rezolvăm. Dacă trebuie să cerem scuze victimelor, le cer scuze victimelor ", a spus Sanchez într-un interviu pentru ziarul El Correo.

Problema a divizat coaliţia veche de trei ani, socialiştii dorind să reformeze legea, dar partenerii lor de guvernare Unidas Podemos rezistând sugestiilor lor.

Combaterea violenţei de gen a fost o prioritate pe agenda coaliţiei de la cazul ”Haita de lup”, în care cinci bărbaţi care se refereau la ei înşişi cu acest nume au fost închişi în 2018 pentru infracţiunea mai mică de abuz sexual, după ce au violat o tânără în grup la  festivalul cursei de tauri din Pamplona, în 2016.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.