Premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a declarat joi după-amiază că decizia Curţii Supreme privind invocarea articolului 50 pentru declanşarea Brexitului este esenţială pentru a demonstra haosul din inima executivului britanic legat de ieşirea Marii Britanii din UE. Magistraţii supremi au decis că executivul are nevoie de aprobarea Parlamentului pentru declanşarea procedurii de Brexit, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Decizia este extrem de importantă pentru că subliniază haosul şi confuzia din inima executivului Regatului Unit. Ar trebui să ne amintim că opoziţia executivului de a permite votul parlamentarilor nu are legătură cu un înalt principiu constituţional, ci este o consecinţă a lipsei unei poziţii coerente. Ei ştiu că dacă îşi vor prezenta poziţia în Camera Comunelor, atunci vor fi extrem de expuşi”, a precizat Sturgeon.

De asemenea, aceasta a subliniat că parlamentarii scoţieni nu vor vota împotriva intereselor Scoţiei. 

În cadrul referendumului privind statutul Regatului Unit în Uniunea Europeană, alegătorii scoţieni au votat în majoritate pentru a rămâne în blocul comunitar. În acest sens, soarta Brexit-ului a fost decisă de către alegătorii din Anglia şi Ţara Galilor.

Liderii scoţieni sunt în opoziţie cu privire la decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană şi au prezentat chiar şi un nou proiect legislativ pentru câştigarea independenţei Scoţiei înainte de Brexit.

Premierul Sturgeon susţine că provincia ar trebui să fie pregătită să organizeze referendumul pentru independenţă, tocmai pentru a proteja interesele scoţiene, înainte de ieşirea Marii Britanii din UE.

Trei judecători ai Înaltei Curţi de Justiţie de la Londra au decis joi că executivul britanic are nevoie de aprobarea parlamentarilor pentru a declanşa articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, dând astfel startul procedurilor oficiale de ieşire a Regatului Unit din UE.

Premierul Theresa May a anunţat că va va invoca articolul 50 până la sfârşitul lui martie 2017. Acest moment va marca startul oficial al procesului de ieşire din blocul comunitar şi începutul negocierilor cu UE.

Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona prevede că "orice stat membru poate decide să se retragă din Uniune, în conformitate cu regulile sale constituţionale".

Acest text cere blocului comunitar să negocieze un acord cu statul care pleacă, prin care să se stabilească "modalităţile retragerii sale, care să ţină cont cadrul relaţiei sale viitoare cu Uniunea".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.