Premierul polonez Mateusz Morawiecki a salutat luni ”marea victorie” a post-fascismului şi extremei drepte italiene în alegerile legislative italiene de duminică, în care Partidul Fratelli d'Italia al lui Giorgia Meloni a obţinut o victorie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mare victorie! Felicitări!”, exclamă Morawiecki într-o postare pe Facekook, în care subliniază cu ajutorul unor emoji că cele două ţări vor fi puternice împreună.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS, naţionalist, populist) aflat la putere în Polonia şi Fratelli d'Italia sunt membre ale grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR) din Parlamentul European (PE).

”Sunt fericită că un partid din ECR îşi asumă responsabilitatea unei alte naţiuni europene”, a scris pe Twitter Beata Szydlo, o membră PiS şi fost premier polonez.

Alţi membri ai dreptei aflate la putere în Polonia au subliniat întrepătrunderea celor două partide, mai ales accentul pe care-l pun asupra valorilor familiei şi catolice.

”Dreapta europeană se consolidează. Îi vom învinge pe comunişti, stângismul şi lobby-ul LGBT - toţi cei care ne ruinează civilizaţia”, a denunţat pe Twitter adjunctul ministrului polonez al Agriculturii Janusz Kowalski.

Adjunctul ministrului polonez al Justiţiei, Michal Wojcik, consideră că victoria lui Meloni este o ”înfrângere” a preşedintei Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, pe care o cataloghează drept ”reprezentanta forţelor antidemocratice din UE”.

Pe de altă parte, Germania aşteaptă de la Italia să rămână ”foarte favorabilă Europei”, în pofida victoriei partidului lui Giorgia Meloni în alegerile legislative italiene de duminică, a anunţat luni un purtător de cuvânt al Guvernului de la Berlin.

”Italia este o ţară foarte favorabilă Europei, cu cetăţeni şi cetăţene foarte favorabili Europei, iar noi pornim de la principiul că acest lucru nu se va schimba”, a declarat într-o conferinţă de presă obişnuită Wolfgang Büchner.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.