Prim-ministrul conservator polonez Mateusz Morawiecki, desemnat să formeze un nou guvern în urma alegerilor din octombrie, a pierdut luni votul de învestitură, ceea ce a deschis calea pentru ca o coaliţie largă de partide pro-UE, condusă de liberalul Donald Tusk, fost preşedinte al Consiliului European, să preia puterea la Varşovia, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Din cei 456 de parlamentari care au participat la vot, 266 au votat împotriva premierul Mateusz Morawiecki, care a avut sprijin din partea a doar 190 de legislatori.

"Ne luăm adio de la PiS, se scrie istorie", a scris pe X Monika Rosa, o deputată din Coaliţia Civică (KO) a lui Donald Tusk.

Votul pune capăt celor opt ani de guvernare ai partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), despre care criticii spun că a subminat independenţa justiţiei, a transformat presa de stat într-un organ de propagandă şi a încurajat prejudecăţile împotriva minorităţilor, cum ar fi imigranţii şi comunitatea LGBT.

Donald Tusk, fost preşedinte al Consiliului European, a promis să repare relaţiile Varşoviei cu Bruxelles-ul şi să deblocheze fondurile de miliarde de euro destinate Poloniei, care au fost reţinute din cauza preocupărilor legate de respectarea principiilor statului de drept.

PiS susţine că a apărat suveranitatea şi tradiţiile Poloniei de interferenţele străine în timpul cât a fost la putere, îmbunătăţind în acelaşi timp nivelul de trai pentru milioane de polonezi prin introducerea de beneficii sociale şi creşterea salariului minim.

"Am introdus un nou model socio-economic - primii paşi în crearea unei ţări solidare", a declarat Morawiecki în timpul discursului rostit în parlament luni.

PiS s-a clasat pe primul loc în alegeri, iar preşedintele Andrzej Duda, un aliat al partidului, a dat acestei formaţiuni prima şansă de a forma un guvern. Totuşi, faptul că nu avea majoritate şi că toate celelalte partide au exclus să colaboreze cu PiS a făcut învestitura imposibilă.

Întrebat ce fel de opoziţie va face PiS, liderul partidului, Jaroslaw Kaczynski, a declarat reporterilor că va fi "dură".

DONALD TUSK, DESEMNAT PRIM-MINISTRU

Parlamentul a votat apoi, luni seară, pentru desemnarea lui Donald Tusk ca premier. 248 de parlamentari s-au pronunţat pentru ca Tusk să devină prim-ministru, iar 201 au fost împotrivă.

"A renunţat la viaţa confortabilă pe care ar fi putut să o aibă după ce a fost preşedinte al Consiliului European şi s-a întors pentru a lupta pentru victoria democraţiei, a decenţei şi a justiţiei", a declarat Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, liderul Partidului Ţărănesc Polonez (PSL), care face parte din coaliţia pe care o conduce Tusk.

Donald Tusk va ţine marţi un discurs în parlament în care va prezenta planurile guvernului său.

La alegerile din octombrie din Polonia s-a înregistrat o prezenţă record la vot de 74%, iar în unele localităţi oamenii au stat la coadă ore întregi pentru a vota.

UN LIDER CARISMATIC AL PARLAMENTULUI ŞI UN LECH WALESA OVAŢIONAT

De la alegeri încoace, a existat un interes uriaş pentru funcţionarea parlamentului polonez, iar abonamentele la canalul de YouTube al camerei au crescut vertiginos. Anumite şedinţe au atras mai mult de un milion de urmăritori pe platformă, iar un cinematograf din Varşovia a difuzat şedinţa de luni pe marele ecran, atrăgând atât de mult interes, încât aproximativ 2 000 de persoane se aflau pe o listă de aşteptare pentru bilete.

De asemenea, unii observatori au atribuit această creştere a interesului în parte numirii lui Szymon Holownia în calitate de speaker. Abordarea sa isteaţă şi plină de glume în ceea ce priveşte conducerea dezbaterilor i-a fermecat pe mulţi dintre cei care l-au cunoscut iniţial în rolul său anterior de prezentator al unui show de talente la o oră de maximă audienţă.

Szymon Holownia Foto: captură video
Szymon Holownia Foto: captură video

Primul preşedinte polonez ales în mod democratic după căderea comunismului, liderul sindicatului Solidaritatea şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Lech Walesa, a fost prezent şi a fost ovaţionat în picioare de coaliţia care urmează să preia puterea. Îmbrăcat într-o cămaşă pe care era inscripţionat cuvântul "Constituţie", pe care opozanţii PiS îl poartă pentru a-şi arăta dezaprobarea pentru ceea ce ei spun că a fost un regres democratic sub conducerea partidului, Walesa, în vârstă de 80 de ani, tocmai ieşise din spital după un episod de COVID pentru a participa la şedinta parlamentului.

Foto: X
Foto: X

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.