Represaliile armatei israeliene în Fâşia Gaza, după asaltul sângeros al mişcării islamiste palestiniene Hamas în Israel la 7 octombrie, sunt ”disproporţionate”, acuză premierul norvegian Jonas Gahr Støre, care denunţă o situaţia umanitară ”catastrofală” în enclava palestiniană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dreptul internţaional prevede (că reacţia) trebuie să fie proporţionată. Trebuie să se ţină cont de civili, iar dreptul internaţional este foarte clar în acest subiect. Cred că această limită a fost larg depăşită”, denunţă la postul public de radio NRK şeful Guvernului Norvegiei.

 

”Aproape jumătate dintre miile de persoane ucise sunt copii”, insistă el.

”Israelul are dreptul să se apere şi recunosc că este foarte dificil să se apere de atacuri provenind dintr-o zonă atât de dens populată ca (Fâşia) Gaza”, a adăugat el.

”Se trag în continuare rachete din (Fâşia) Gaza către isarel, iar noi le condamnăm”, dă asigurări premierul norvegian.

Spre deosebire de vecinii săi nordici, care s-au abţinut, Norvegia a votat vineri în favoarea unei rezoluţii cu caracter neconstrângător a ONU care ”cere un armistiţiu umanitare imediat, durabil şi susţinut care să conducă la încetarea ostilităţilor”.

Această rezoluţie a fost adoptată, la New York, cu 120 de voturi ”pentru” - inclusiv ale Franşei şi Spaniei -, 14 ”împotrivă” - inclusiv ale Israelului şi Statelor Unite - şi 45 de abţineri - inclusiv a României - ale celor 193 de membri ai ONU.

”Suntem prietenii Israelului şi condamnăm atacul Hamas de acum trei săptămâni. Cerem totodată ca ostaticii să fie eliberaţi, dar trebuie să ne exprimăm clar”, a subliniat Støre.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.