Premierul muntenegrean proeuropean Milojko Spajic, în vârstă de 36 de ani, a obţinut marţi, după mai multe luni de negocieri dificile, învestirea la putere a unei coaliţii de guvernământ, din care face parte o alianţă prorusă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Milojko Spajic, liderul Partidului ”Europa acum!” (ES, proeuropean), a fost desemnat premier în august.

Coaliţia sa a fost învestită marţi în Parlament cu votul a 46 de deputaţi din totalul de 61. Nouăsprezece deputaţi au votat ”împotrivă”, iar restul erau absenţi.

”Scopul nostru este de a face din Muntenegru Elveţia Balcanilor, Singaporele Europei”, le-a spus el luni parlamentarilor, la prezentarea programului Guvernului său.

A urmat o noapte de dezbateri, în care opoziţia a protestat faţă de alegerea la conducerea Parlamentului a şefului alianţei ”Pentru Viitorul Muntenegrului” (ZBCG, prorusă),  Andrija Mandic, care a fost până la urmă ales în funcţie.

”GUVERN ANTIEUROPEAN, ÎMPOTRIVA MUNTENEGRULUI ŞI PRORUS”

Această alianţă se opune recunoaşterii independenţei Kosovo şi sancţiunilor impuse Rusiei după invazia Ucrainei şi este apropiată preşedintelui sârb Aleksandăr Vicici.

”Muntenegrul are acum un Guvern antieuropean, împotriva Muntenegrului şi prorus”, denunţă liderul principalului partid din opoziţie, Partidul Democratic al Socialiştilor din Muntenegru (DPS), Danijel Zivkovic.

Partidul ”Europa acum!”, înfiinţat în 2022, a ajuns pe primul loc în alegerile legislative din iunie.

El a atras alegători tineri, dornici să vadă feţe noi la conducere şi a promis o mărire a salariilor şi pensiilor şi reforme economice.

Formaţiunea a obţinut 26% dintre voturile exprimate în iunie şi a fost nevoită să construiască o coaliţie pentru a guverna această ţară minusculă din Balcani.

După luni de negocieri, ea a găsit în sfârşit aliaţi.

Muntenegrul, o ţară cu 620.000 de locuitori, merge din criză în criză după alegerile legislative din 2020.

Nicio tabără nu a reuşit să obţină o majoritate stabilă, iar două guverne au fost răsturnate de la putere prin moţiuni de cenzură.

Mintenegrul, un stat membru NATO din 2017, negociază din 2010 o aderare la Uniunea Europeană (UE), însă paralizia instituţiilor politice muntenegrene îi blochează apropierea de Uniune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.