Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a cerut cabinetului său să crească cheltuielile pentru apărare la 2% din PIB până în 2027, de la un nivel de aproximativ 1%, care a fost stabilit de mult timp, transmite AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kishida a anunţat planul miniştrilor săi de apărare şi de finanţe la sfârşitul zilei de luni, în contextul în care Japonia îşi revizuieşte strategiile de apărare şi securitate pentru a face faţă ameninţărilor tot mai mari din partea Chinei, precum şi peisajului geopolitic în schimbare după invazia Rusiei în Ucraina. În august, ministerul apărării a prezentat o cerere de buget de 40 de miliarde de dolari, dar cifra nu va fi finalizată până când guvernul nu va finaliza actualizările mai multor politici de apărare.

"Vom lua măsuri bugetare pentru a creşte cheltuielile pentru apărare şi alte cheltuieli la două procente din PIB-ul actual până în 2027", a declarat ministrul apărării Yasukazu Hamada reporterilor după discuţiile cu Kishida. Cheltuielile de apărare ale Japoniei au fost stabilite la aproximativ unu la sută din PIB sau mai puţin timp de decenii, dar Partidul Liberal Democrat al lui Kishida a semnalat planuri de a creşte această cifră mai aproape de standardul NATO de doi la sută. presiunea crescândă din partea Chinei, inclusiv exerciţiile militare şi prezenţa de nave în jurul insulelor disputate cu Japonia, precum şi invazia Rusiei în ţara vecină, au contribuit la crearea unui sprijin pentru creşterea cheltuielilor.

O serie de lansări de rachete de către Coreea de Nord, inclusiv unele care au călătorit deasupra Japoniei, au ascuţit, de asemenea, opiniile. Problema a fost controversată în Japonia din mai multe motive, inclusiv constituţia pacifistă de după război a ţării, care limitează capacitatea sa militară la măsuri aparent defensive. Presa locală a declarat că una dintre ţintele cheltuielilor suplimentare ar fi capacitatea de "contraatac" - arme care pot viza locurile de lansare a rachetelor inamice şi care sunt descrise de Tokyo ca fiind defensive. Un sondaj publicat luni de agenţia de ştiri Kyodo a arătat că peste 60 la sută dintre respondenţi erau în favoarea obţinerii unei "capacităţi de contraatac".

O altă problemă controversată este modul de plată a cheltuielilor suplimentare pentru apărare, creşterea taxelor fiind nepopulară, inclusiv în interiorul PDL-ului lui Kishida. Guvernul Japoniei este deja împovărat de costuri enorme asociate cu o populaţie îmbătrânită şi în scădere, precum şi cu redresarea post-pandemică şi consecinţele războiului din Ucraina.

Sondajul Kyodo a constatat că aproximativ o treime dintre respondenţi sunt în favoarea reducerilor de cheltuieli în alte părţi ale bugetului guvernamental pentru a plăti pentru creşterea cheltuielilor pentru apărare. Puţin peste 22 la sută au susţinut creşterea impozitelor pe profit, iar 13 la sută sunt în favoarea emiterii de obligaţiuni guvernamentale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.