Premierul japonez Shigeru Ishiba a declarat duminică seară că ”acceptă cu solemnitate acest rezultat dur”, după ce coaliţia sa de guvernare a pierdut, potrivit sondajelor de la ieşirea de la urne, controlul asupra camerei superioare a parlamentului, transmite Reuters.
Deşi scrutinul nu determină direct soarta guvernului minoritar, rezultatul accentuează presiunea asupra liderului fragil, într-un moment în care Japonia se apropie de un termen-limită critic pentru un acord comercial cu Statele Unite.
Partidul Liberal Democrat (PLD) al lui Ishiba şi partenerul său de coaliţie, Komeito, aveau nevoie de 50 de mandate pentru a menţine majoritatea în camera superioară, din totalul de 248 de locuri, din care jumătate au fost puse în joc.
Potrivit exit-pollului difuzat de televiziunea publică NHK, coaliţia este estimată să obţină între 32 şi 51 de locuri. Alte posturi estimează un rezultat mai modest, între 41 şi 43 de mandate. Dacă scade sub 46, ar fi cel mai slab rezultat al coaliţiei de la formarea sa în 1999.
Aceasta se adaugă celui mai prost rezultat din ultimii 15 ani înregistrat în octombrie la alegerile pentru camera inferioară, care a lăsat guvernul lui Ishiba expus moţiunilor de cenzură şi presiunilor interne pentru schimbarea liderului.
La două ore după închiderea urnelor, premierul a declarat pentru NHK că acceptă ”cu solemnitate acest rezultat dur.” Întrebat dacă intenţionează să rămână în funcţie, Ishiba a răspuns: ”Aşa este.”
”Suntem angajaţi în negocieri comerciale extrem de critice cu Statele Unite... Nu trebuie să ratăm aceste negocieri. Este firesc să ne dedicăm cu toată energia realizării interesului naţional,” a adăugat el mai târziu pentru TV Tokyo.
Japonia, a patra economie a lumii, are termen până pe 1 august pentru a încheia un acord comercial cu SUA, în caz contrar riscând tarife punitive din partea celui mai mare partener de export.
Opoziţia câştigă teren, extrema dreaptă surprinde
Partidul Democrat Constituţional (de opoziţie) este estimat să câştige între 18 şi 30 de locuri, faţă de cele 22 pe care le deţinea anterior. Surpriza alegerilor este însă partidul de extremă dreapta Sanseito, apărut pe YouTube în urmă cu câţiva ani, care, cu mesajul său ”Japan First” şi avertismente privind ”o invazie tăcută” a străinilor, ar urma să obţină între 10 şi 15 locuri, faţă de unul singur anterior. În camera inferioară, partidul deţine în prezent trei locuri.
Partidele de opoziţie care au promovat scăderea taxelor şi creşterea cheltuielilor sociale au rezonat cu alegătorii, în contextul în care preţurile – în special la orez – au crescut semnificativ.
”PLD a jucat defensiv, fiind pe partea greşită a unei probleme cheie pentru alegători. Majoritatea gospodăriilor susţin reducerea taxei pe consum pentru a combate inflaţia, dar PLD s-a opus. Opoziţia a profitat şi a transmis acest mesaj foarte clar,” a declarat David Boling, analist la Eurasia Group.
PLD susţine prudenţă fiscală, temându-se de instabilitatea pieţei obligaţiunilor guvernamentale, având în vedere datoria publică uriaşă a Japoniei – cea mai mare din lume.
Sanseito, care a apărut în timpul pandemiei cu mesaje conspiraţioniste despre vaccinuri şi elite globale, a dus retorica marginală în prim-planul politicii japoneze şi a atras susţinerea alegătorilor nemulţumiţi. Rămâne de văzut dacă va urma modelul altor partide de extremă dreapta din Europa, cum ar fi AfD în Germania sau Reform UK în Marea Britanie.
”Sunt la masterat şi în jurul meu nu mai sunt japonezi, doar străini. Când văd cum se cheltuiesc banii publici pe străini, am impresia că japonezii nu sunt respectaţi,” a spus Yu Nagai, un tânăr de 25 de ani care a votat pentru Sanseito în Tokyo.
Japonia, cea mai îmbătrânită societate din lume, avea în 2023 un număr record de aproximativ 3,8 milioane de rezidenţi născuţi în afara ţării – doar 3% din populaţie, dar suficient pentru a alimenta discursurile naţionaliste, mai ales în contextul exploziei turismului.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.