Premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat marţi organizaţia libaneză Hezbollah că depozitează armament lângă o companie de gaze dintr-un cartier din Beirut, cerând oamenilor ”să acţioneze acum” pentru a protesta împotriva depozitului. Hezbollah a negat în schimb acuzaţia, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un mesaj video adresat Adunării Generale a Naţiunilor Unite, pre-înregistrat din cauza pandemiei de coronavirus, Netanyahu a avertizat că depozitul de armament din cartierul Janah se află ”unde ar putea avea loc următoarea explozie”, după explozia care a avut loc pe 4 august în portul din Beirut, care a provocat moartea a aproape 200 de oameni.

Libanul a ajuns în pragul dezastrului financiar şi al unui vid politic, în urma demisiei guvernului interimar din cauza exploziei de august, atribuită de autorităţi depozitării necorespunzătoare, timp de ani de zile, a uneo cantităţi mari de azotat de amoniu.

”Le spun oamenilor din Janah că trebuie să acţioneze acum. Trebuie să protestaţi. Pentru că dacă va exploda, va fi o altă tragedie. Spun poporului din Liban că Israelul nu îi vre niciun rău. Dar Iranul da”, a spus Netanyahu.

”Iranul şi Hezbollah v-au pus în mod deliberat pe voi şi familiile voastre într-un pericol grav. Şi ceea ce ar trebui să clarificaţi este că ceea ce au făcut ei este inacceptabil. Ar trebui să le spuneţi, dărâmaţi aceste depozite ”, a spus el.

Liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a negat acuzaţiile lui Netanyahu şi a spus că acesta încearcă să-i provoace pe libanezi împotriva Hezbollah cu acuzaţii legate de existenţa unor depozite de rachete în Beirut.

Misiunea Iranului la Naţiunile Unite nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Biroul purtătorului de cuvânt al armatei israeliene a afirmat într-un comunicat, după discursul lui Netanyahu, că Israelul şi Forţele de Apărare ale Israelului au informat despre acest depozit, precum şi despre altele ”de mai multe ori, atât ONU, cât şi alte reţele diplomatice suplimentare, precum şi prin diferite canale media”.

”Expunerea acestor depozite, astăzi, a fost făcută cu scopul de a cere din nou guvernului libanez, cu sprijinul comunităţii internaţionale, să intervină în această chestiune şi să permită civililor libanezi să se protejeze ”, a spus acesta.

O fotografie afişată de Netanyahu în timpul discursului său, care se presupune că arată intrarea în ”fabrica de rachete”, a fost făcută de la sol în Beirut, sugerând că provine de la un agent de informaţii israelian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.