Premierul israelian Naftali Bennett a anunţat că toţi israelienii în vârstă de peste 60 de ani şi personalul medical urmează să fie vaccinaţi cu a patra doză de vaccin împotriva covid-19, în urma consultării unui grup de experţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am dat ordin să se facă pregătiri imediat pentru vaccinarea cu a patra doză. Lumea ne va urma exemplul”, a anunţat marţi, într-un mesaj postat pe Twitter premierul israelian.

Israelul este prima ţară din lume care administrează a patra doză de vaccin împotriva covid-19, potrivit unui purtător de cuvânt al Guvernului israelian.

Această declaraţie a fost difuzată după o şedinţă de Guvern pe tema pandemiei, pe fondul unor îngrijorări tot mai mari cauzate de răspândirea variantei omicron a SARS-CoV-2.

Decizia Comitetului de experţi în pandemie de a aproba vaccinarea cu a patra doză de vaccin antcovid este ”o veste excelentă, care ne va ajuta să traversăm valul omicron care copleşeşte lumea”, apreciază Bennett.

”Cetăţenii Israelului au fost primii din lume vaccinaţi cu a treia doză de vaccin împotriva covid-19 şi continuăm să ne aflăm în avangardă cu a partea doză”, declară el, citat într-un comunicat al Guvernului, în care îndeamnă persoanele care îndeplinesc criterii să se ducă ”să se vaccineze”.

Persoanele imunodeprimate vor putea fi vaccinate cu a patra doză anticovid, dar şi persoanele în vârstă de peste 60 de ani şi echipe medicale, la cel puţin patru luni de la a treia doză, a precizat într-un comunicat Ministerul israelian al Sănătăţii.

Consiliul a restrâns activitatea restaurantelor în centre comerciale şi a stabilit că copiii din comunităţile cu un nivel ridicat al morbidităţii şi puţin vaccinate este necesar să urmeze cursurile de acasă.

Premierul a ordonat Ministerului Sănătătţii şi caselor de asigurări de sănătate care gestionează vaccinarea să pregătească campania de vaccinare cu a patra doză de vaccin anticovid.

Israelul a anunţat marţi că a introdus Statele Unite, Canada şi mai multe alte ţări pe lista sa roşie - pe care se află aproximativ 50 de ţări -, în care călătoriile sunt interzise, în lupta împotriva variantei omicron.

Aceste restricţii de călătorie în străinătate, care vizau deja Franţa, Regatul Unit şi majoritatea ţărilor africane, intră în vigoare miercuri şi rămân în vgoare, la fel ca pentru celelte ţări de pe lista roşie, până cel puţin la 29 decembrie.

Celelalte ţări adăugate marţi pe lista roşie sunt Germania, Belgia, Italia, Ungaria, Marocul, Portugalia, Elveţia şi Turcia.

Aceste măsuri vizează şi Statele Unite, în contextul în care mii de israelieni au dublă cetăţenie israeliană şi americană.

Cetăţenii şi rezidenţii israelieni care se află într-una dintre ţările introduse recent pe lista roşie este necesar să se izoleze cu o săptămână înainte de a se întoarce în Israel.

Bennett a apărat recent aceste restricţii, pe care le consideră necesare în vederea evitării unor noi plasări în carantină, în al cincilea val al pandemiei, şi a îndemnat populaţia să muncească de la distanţă şi să vaccineze copiii.

Marţi, 1.148 de cazur au fost confirmate, iar contaminări cu omicron au fost ”foarte probabil” semnalate în Israel, dintre care jumătate sunt persoane vaccinate, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Peste 4,1 dintre cei 9,3 milioane de locuitori ai ţării au fost vaccinaţi cu a treia doză de vaccin anticovid.

Copiii cu vârsta cuprinsă între cinci şi 11 ani sunt pe cale să fie vaccinaţi în prezent.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.