Premierul georgian Irakli Kobahidze a respins vineri criticile Statelor Unite la adresa proiectului de lege referitor la "agenţii străini", afirmând că declaraţiile Washingtonului pe această temă sunt false şi amintesc de ingerinţele anterioare care au alimentat violenţele, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de lege, care se află în curs de examinare în parlamentul georgian, ar impune organizaţiilor ce primesc mai mult de 20% din finanţare din străinătate să se înregistreze ca agenţi de influenţă străină, o cerinţă pe care oponenţii o atacă ca fiind autoritară şi inspirată de Kremlin.

Protestatarii au ieşit pe străzile din Tbilisi timp de câteva săptămâni pentru a-şi arăta împotrivirea, în timp ce Uniunea Europeană şi Statele Unite au îndemnat guvernul de la Tbilisi să renunţe la legislaţie, altfel riscând să îşi diminueze şansele pentru aderarea la Uniunea Europeană şi pentru un viitor euroatlantic mai larg.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Acest impas este văzut ca parte a unei lupte mai largi care ar putea determina dacă Georgia, o ţară cu 3,7 milioane de locuitori care a trecut prin războaie şi revoluţii de la căderea Uniunii Sovietice, se apropie de Europa sau revine sub influenţa Moscovei.

"I-am explicat (diplomatului american de rang înalt Derek) Chollet că declaraţiile false făcute de oficialii Departamentului de Stat al SUA cu privire la proiectul de lege privind transparenţa şi mitingurile de stradă ne amintesc de declaraţiile false similare făcute de fostul ambasador al SUA în 2020-2023", a declarat Kobahidze pe X. El a acuzat că prin comentariile anterioare, SUA au încurajat violenţa din partea a ceea ce el a numit actori finanţaţi din străinătate şi au sprijinit "procese de răzvrătire" care, potrivit lui, nu au avut succes.

"I-am clarificat domnului Chollet că este nevoie de un efort special pentru a relua relaţiile (dintre Georgia şi Statele Unite) în acest context, ceea ce este imposibil fără o abordare corectă şi onestă", a punctat premierul.

Bidzina Ivanişvili, oligarhul fondator al partidului de guvernământ Visul Georgian şi fost prim-ministru, a declarat că va lupta pentru ceea ce a numit "restaurarea deplină a suveranităţii Georgiei" şi a sugerat că Occidentul încearcă să se amestece şi să atragă ţara sa în conflict.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.