Premierul francez Élisabeth Borne a participat la scurte ceremonii, la Paris şi Saint-Denis, de omagiere a celor 130 de viztime ucise în urmă cu opt ani în cele mai sângeroase atacuri teroriste din Franţa revendicate de către organizaţia Statul Islamic (SI), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şefa guvernului francez s-a recules, împreună cu primarul Parisului Anne Hidalgo şi preşedinta Adunării Naţionale Yaël Braun-Pivet, succesiv, la Stade de France, la Saint-Denis, în faţa a cinci baruri şi restaurante pariziene vizate de atacatori şi în faţa sălii de concerte Bataclan, unde au fost ucise 90 de persoane.

Această ceremonie, ”sobră, demnă şi de reculegere” s-a desfăşurat ”fără vreo luare de cuvânt”, a anunţat Primăria Parisului.

”La #13Noiembrie2015, terorismul islamist lovea Franţa direct în inimă”, a scris luni pe X Élisabeth Borne.

”O zi gravată în memoria noastră, la fel ca feţele şi numele celor care ne-au fost smulşi de barbarie. Un omagiu al victimelor, rudelor lor, supravieţuitorilor. Nu vom uita niciodată”, a adăugat ea.

Atentatele de la 13 noiembrie 2015, comise de trei comandouri jihadiste, s-au soldat cu 130 de morţi şi peste 350 de răniţi la Paris, la sala de concert Bataclan şi pe terase, în baruri şi restaurante, dar şi la Saint-Denis, în Seine-Saint-Denis, în apropiere de Stade de France.

Procesul istoric al acestor atentate s-a încheiat în iunie 2022, după zece luni de audieri.

Curtea Sepcială cu Juraţi de la Paris l-a condamnat pe Salah Abdeslam, singurul membru în viaţă al comandourilor, la cea mai dură pedepsă din Codul Penal francez, închisoare pe viaţă ireductibilă.

Cei 19 coacuzaţi ai acestuia - inclusiv cinci presupuşi morţi şi unul în absenţă - au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între doi ani şi închisoare pe viaţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.