Forţele regimului sirian încercuiau vineri un post de observaţie al armatei turce în nord-vestul Siriei, o ţară devastată de război, în apropiere de provincia Idleb, după ce au cucerit mai multe sate şi localităţi din jur, potrivit unui ONG, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Forţele regimului încercuiesc un post de observaţie turc la Morek, după ce au cucerit celelalte localităţi din acest buzunar” situat între provinciile Idleb şi Hama, a anunţat Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

Întregul sector a fost încercuit de forţe guvernamentale după ce acestea au cucerit miercuri oraşul Khan Sheikhoun, în urma retragerii jihadiştilor şi rebelilor, potrivit SOHR.

”Regimul a preluat controlul asupra tuturor localităţilor şi satelor din acest buzunar încercuit, şi anume Kafr Zita şi Latamne, fără să poate vreo luptă şi fără  să i se opună rezistenţă”, a precizat pentru AFP directorul Observatorului Rami Abdel Rahman.

Regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi aliatul său rus bombardează zilnic, din aprilie, provincia Idleb şi zone învecinate din provinciile Hama, Latakia şi Alep, dominate de jihadişti din cadrul Hayat Tahrir al-Sham (HTS, fosta aripă siriană a Al-Qaida) şi în care se află grupări jihadiste.

De la 8 august, forţele guvernamentale şi-au sporit presiunea printr-o înaintare la sol în teritoriul jihadiştilor şi rebelilor.

Turcia, care susţine anumite grupări rebele siriene şi se învecinează cu regiunea Idleb, a desfăşurat forţe în mai multe posturi de observaţie în provinciile Idleb şi Hama.

Preşedinţia turcă avertiza miercuri că ”nu se pune problema închiderii sau deplasării” postului de observaţie de la Morek. Toate posturile de observaţie ”vor continua să opereze acolo unde sunt”, sublinia ea.

Declanşat în 2011, în urma unei reprimări de către regim a unor manifestaţii în favoarea democraţiei, Războiul din Siria, care a devenit tot mai complex în timp, prin implicarea multor actori, s-a soldat cu peste 370.000 de morţi.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.