Portavionul francez Charles-de-Gaulle şi o fregată din grupul său au tras ”cu succes” două rachete antiaeriene de tip Aster, folosite recent în mai multe rânduri la Marea Roşie, către ţinte care simulau drone de recunoaştere şi rachete antinavă, în cadrul unui antrenament în condiţii apropiate unei operaţiuni militare, anunţă Ministerul francez al Apărării, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fregata Chevalier Paul a neutralizat o ameninţare aerină la mare distanţă cu o rachetă antiaeriană de tip Aster 30, iar portavionul a tras o rachetă de tip Aster 15.

Aceste tipuri de rachete au fost folosite recent în numeroase rânduri la Marea Roşie împotriva unor atacuri cu dronă ale rebelilor huthi din Yemen, susţinuţi de Iran.

Aceste tiruri au fost efectuate într-un mediu care reproduce o situaţie aeronavală apropiată celei care poate fi întâlnită în cadrul operaţiunilor”, a anunţat marţi într-un comunicat Ministerul francez al Apărării.

Ele au vizat ţinte care simulau drone de recunoaştere şi rachete antinavă.

”Acest tip de tir antrenează echipajele în situaţii de mare intensitate, care pot fi întâlnite de către bastimente de luptă din cadrul Marinei naţionale” franceze, potrivit ministerului.

Rachete de tip Aster echipează fregate multimisiune (FREMM), fregate de apătrare aeriană (FDA) şi portavionul Charles de Gaulle, care a plecat luni într-o misiune de şase luni la Marea Medietrană.

Începând din octombrie 2023, de la începutul Războului din Fâşia Gaza, huthi au desfăşurat zeci de atacuri la Marea Roşie şi la Golful Aden împotriva unor nave comerciale, perturbând comerţul maritim mondial în această zonă strategică.

Uniunea Europeană (UE) a lansat la jumătatea lui februarie Misiunea Aspides (”scut”, în greaca veche), cu obiectivul de aproteja navigaţia comercială.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.