Incendiile din Grecia se aflau în mare parte ”sub control” sâmbătă, însă pompierii nu-şi slăbesc lupta, în contextul în care erau prevăzute rafale puternice de vânt, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După două săptămâni de luptă împotriva câtorva sute de incendii în ţară, peste 460 de pompieri erau mobilizaţi în cele mai importante focare din ultimele zile, pe insulele Rhodos şi Corfu, destinaţii turistice estivale ale unor turişti din întreaga lume, dar şi în centrul Greciei, în apropiere de Volos, în prefectura Magnesia.

”Nu mai există niciun front activ” pe Rhodos, Corfu şi în Magnesia, zonele care ”îngrijorează cel mai mult”, anunţă pompierii, contactaţi telefonic.

”Există buzunare de incendii răzleţe, pe cale să fie stinse”, însă ”nu se va face nicio reducere a forţelor (pe teren) atât timp cât marile sinistre nu vor fi stinse”, anunţă ei.

Serviciul naţional grec meteorologic EMY preconiza rafale de vânt care pot atinge local 50-60 de kilometri pe oră.

După ce temperaturile au scăzut puţin, timp de două zile, ele urmează să crească uşor - până la 32-34°C, cu vârfuri de 35-37°C - în centru şi sud, anunţă EMY.

Vântul şi căldura sunt factori care agravează situaţia, o briză favorizând puternic extinderea flăcărilor şi scânteilor.

Grecia, la fel ca celalte ţări de la Marea Mediterana în care au loc incendii, se află într-o perioadă de caniculă puternică, iar săptămâna aceasta s-au întegistrat local temperaturi de până la 46°C.

După o primăvară cu ploi insuficiente care să eradicheze seceta de la nivelul solului, Grecia a fost cuprinsă de incendii în urmă cu două săptămâni.

Aproximativ 50.000 de hectare au ars, până în prezent, iar cinci persoane au murit.

Sinistrele au antenat mai multe operaţiuni de evacuare, weekendul trecut, la Rhodos, unde au fost puse la adăpost 20.000 de oameni.

Ele au exercitat presiuni asupra Guvernului conservator al premierului Kyriakos Mitsotakis, relaes în urmă cu o lună, acuzat de faptul că nu face suficient să protejeze biodiversitatea şi să întreprindă acţiuni de prevenire a incendiilor.

Ministrul grec al Protecţiei Cetăţeanului - însărcinat cu poliţia - Notis Mitarakis demisionat vineri, în urma unor dezvăluiri potrivit cărora se afla în vacanţă în ultimerle zile - în toiul războiului cu flăcările.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.