Secretarul de Stat american Mike Pompeo, interpelat într-o audiere în Senat pe tema unei aparente inerţii a Statelor Unite faţă de ameninţări ale Rusiei la adresa militarilor americani în Afganistan, a invocat joi moartea a 300 de ruşi în Siria, pentru a demonstra fermitatea Washingtonului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o audiere parlamentară, secretarul de Stat a fost întrebat în mai multe rânduri, de către senatori democraţi, cu privire la scandalul ”primelor ruse”, despre ceritudinea serviciilor americane de informaţii - evocată de mai multe publicaţii - cu privire la faptul că Rusia le-a plătit talibanilor recompense pentru a ucide militari americani în Afganistan.

Preşedintele american Donald Trump a declarat săptămâna aceasta că nu a ”evocat” acest subiect în convorbiri la telefon recente cu omologul său rus Vladimir Putin. Trump a minimalizat din nou şi a respins aceste informaţii.

Mike Pompeo nu a spus clar dacă a discutat despre acest scandal cu omologul său rus Serghei Lavrov.

”Pot să asigur poporul american că, de fiecare când am vorbit cu ministrul rus al Afacerilor Externe Serghei Lavrov, am ridicat probleme care pun în pericol interesele americane, fie că este vorba despre militarii noştri pe teren în Siria, fie că este vorba despre militarii noştri pe teren în Afganistan sau ceea ce se întâmplă în Libia”, a declarat el ocolind să dea un răspuns.

Luat la întrebări pe tema atitudinii lui Donald Trump, el a spus, până la urmă că ”nu cred că există vreo îndoială în mintea tuturor liderilor ruşi, inclusiv a lui Vladimir Putin, cu privire la faptul că Statele Unite se aşteaptă ca ei să nu omoare americani”.

”Pot să vă asigur că cei 300 de ruşi care se aflau în Siria, care au ameninţat America şi care nu mai sunt pe această lume au înţeles şi ei asta”, a declarat el.

Pompeo nu a spus la ce incident se referă, însă există numeroase informaţii despre atacuri aeriene în care au fost ucişi ruşi, în februarie 2018, în apropiere de oraşul sirian Khasham.

Cotidianul The New York Times (NYT) - care a dezvăluit scandalul primelor ruse - a scris că Moscova poate că intenţiona să risposteze acestor atacuri aeriene, în care au fost ucişi sute de combatanţi loiali Damascului, dar şi numeroşi mercenari ruşi.

Rusia susţine militar regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.