Secretarul de Stat american Mike Pompeo a primit vineri o citaţie din partea preşedinţilor a trei comisii din Camera Reprezentanţilor, peentru că nu le-a pus la dispoziţie documente legate de Ucraina, în cadrul anchetei pentru destituirea preşedintelui Donald Trump, transmite CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În cadrul investigaţiei din Camera Reprezentanţilor pentru destituirea preşedintelui SUA, transmitem o citaţie care vă obligă să puneţi la dispoziţie documentele din anexa ataşată, până pe 4 octombrie 2019”, au scris preşedinţii Comisiei pentru afaceri externe, Comisiei pentru informaţii şi Comisiei pentru supraveghere, într-o scrisoare adresată lui Pompeo.

”Documentele vor face parte din ancheta pentru destituire şi folosite de comisii. Refuzul de a respecta citaţia va reprezenta o dovadă a obstrucţionării investigaţiei pentru destituire”,  au scris reprezentanţii Adam Schiff, Eliot Engel şi Elijah Cummings.

Citaţia a fost emisă de Comisia pentru afaceri externe din Cameră, ”în urma consultărilor cu Comisia pentru informaţii şi Comisia pentru supraveghere şi reformă, potrivit scrisorii.

Pe lângă această citaţie, preşedinţii l-au informat pe secretarul de Stat, într-o scrisoare separată, că au programat audierea a cinci oficiali ai Departamentului de Stat, care au fost menţionaţi în legătură cu investigaţia – ambasadorul Arie ”Masha” Iovanovici, ambasadorul Kurt Volker, secretarul adjunct George Kent, consilierul T. Ulrich Brechbuhl şi ambasadorul Gordon Sondland.

Preşedinţii democraţi de comisii i-au scris lui Pompeo pe 9 septembrie, pentru a-i solicita şase categorii de documente ”legate de eforturile preşedintelui Trump şi ale asociaţilor acestuia de a exercita presiuni incorecte asupra guvernului ucraiean, pentru a ajuta la campania de realegere a preşedintelui”.

Acea scrisoare iniţială solicita documentele respective pâmă pe 16 septembrie. După expirarea termenului limită, Schiff, Engel şi Cummings au expediat luni o nouă scrisoare, avertizând că dacă nu vor fi trimise documentele, ”comisiile noastre nu vor avea altă soluţie decât să continue în această săptămână acest proces de obligare”.

Departamentul de Stat are termen până joi să răspundă scrisorii.

Avocatul personal al preşedintelui Trump, Rudy Giuliani, a dat numeroase interviuri pe parcursul săptămânii, afirmând inclusiv că aşteaptă ca Departamentul de Stat ”să se scufunde” în încercarea de a se distanţa de el, în timp ce Pompeo nu s-a referit în mod oficial la rolul lui Giuliani în relaţia cu Ucraina.

Weekendul trecut, întrebat despre eforturile lui Giuliani de a se implica în afaceri externe, cerând ca fostul vicepreşedinte Joe Biden să fie investigat de guvernul ucrainean, Pompeo a susţinut în general acest lucru.

”Dacă a avut loc un amestec în alegeri din partea vicepreşedintelui, cred că poporul american trebuie să ştie”, a spus Pompeo.

Acesta nu s-a referit public la rolul Departamentului de Stat în activităţile lui Giuliani în Ucraina. Pompeo a afirmat joi, într-o conferinţă de presă, că nu a citit plângerea avertizorului de integritate, publicată în aceeaşi zi.

Secretarul de Stat a afirmat că, ”după ştiinţa sa, din ceea ce a văzut până acum, fiecare din acţiunile întreprinse de oficialii Departamentului de Stat au fost complet corecte şi corespunzătoare cu obiectivul avut de la învestirea acestui nou guvern”.

În luna august, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a confirmat că

Volker, la solicitarea consilierului prezidenţial ucrainean Andri Iermak, ”l-a pus pe Iermak în legătură directă cu Giuliani”.

" Giuliani este un cetăţean privat şi acţionează în calitate de avocat personal al preşedintelui Trump. Nu vorbeşte în numele guvernului american”, a declarat purtătorul de cuvânt într-o declaraţie făcută la data respectivă.

Patru dintre cei cinci oficiali care vor fi audiaţi în comisiile Camerei Reprezentanţilor, Iovanovici, fost anbasador american în Ucraina, Volker, fost reprezentant special al SUA pentru Ucraina, Brechbuhl, consilier în Departamentul de Stat, şi Sondland, ambasador al SUA la Uniunea Europeană, au fost menţionaţi în plângerea avertizorului de integritate.

Cel de-al cincilea, Kent, a coordonat politica faţă de Ucraina în cadrul Departamentului de Stat începând din septembrie 2018, iar anterior a fost adjunctul şefului de Misiune la Abasada Ucrainei.

Volker a demisionat vineri din funcţia deţinută la Departamentul de Stat, au confirmat mai multe surse pentru CNN.

Iovanovici, care a fost rechemat pe neaşteptate de la post în mai 2019, a fost şi el menţionat în transcriptul convorbirii telefonice avută pe 25 iulie de preşedintele Trump cu omologul său ucrainen Volodimir Zelenski.

Casa Albă este zguduită de scandalul declanşat de semnalarea unui avertizor de integritate a unei convorbiri la telefon între preşedinţii american şi ucrainean, în care Trump i-a cerut omologului său Volodimir Zelenski să ancheteze cu privire la potenţialialul său rival în alegerile prezidenţiale din 2020 Joe Biden.

Cu câteva zile înaintea apelului telefonic dintre cei doi lideri, Donald Trump a blocat un ajutor militar în valoare de de aproape 400 de milioane de dolari destinat Kievului, care a fost deblocat la începutul lui septembrie.

Democraţii îl suspectează pe locatarul Casei Albe că s-a folosit de acesta ca de o pârghie, pentru a exercita presiuni asupra lui Zelenski.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.