Statele Unite au îndemnat joi Consiliul de Securitate al ONU să respecte o aplicare ”strictă” a sancţiunilor impuse Coreei de Nord, pentru a izbuti o ”denuclearizare” pe care o consideră la îndemnână, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful diplomaţiei amerciane Mike Pompeo, care prezida această reuniune în marja Adunării Generale anuale a ONU, a deplâns faptul că anumite ţări membre ale Consiliului, menite să ”dea exemplu”, scurtcircuitează sancţiunile internaţionale.

”Până când denuclearizarea să se termine şi să fie în întregime verificată”, ”aplicarea strictă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU trebuie să continue”, a pledat el, denunţând atât încălcări ale limitelor impuse importurilor de petrol şi cărbune de către Phenian, cât şi primirii de muncitori expatriaţi nord-coreeni de către anumite state - o mană financiară pentru regimul izolat.

Mike Pompeo nu a numit ţările vizate, însă în ultimele săptămâni Rusia şi China au fost desemnate de către Statele Unite, rupând unitatea care a condus în 2017 la adoptarea unor sancţiuni fără precedent contra programelor nuclear şi balistic nord-coreene.

Sancţiunile nu trebuie să se transforme în ”puniţie colectivă”, a protestat, în replică, ministrul rus de Externe Setghei Lavrov, care şi-a exprimat regretul faţă de faptul că marile puteri nu pot, din cauza ostilităţii americane, să însoţească ”semnele pozitive” ale spectaculoasei destinderi în curs, după ameninţările cu războiul atomic de anul trecut.

Măsurile punitive trebuie respectate fără să fie ”un scop în sine”, a subliniat omologul său chinez Wang Yi, care a apărat de asemenea posibilitatea adoptării unor măsuri de ”cooperare” în vederea ”bunăstrării” nord-coreenilor.

El a reiterat totodată o revendicare a Phenianului, pledând în favoarea unei ”declaraţii care să pună capăt Războiului” Coreei, care s-a încheiat, în 1953, doar printr-un armistiţiu, apreciind că aceasta ar ajuta la ”construirea încrederii şi la facilitarea denuclearizării”.

OPTIMISM NESTRĂMUTAT

Corea de Nord reclamă un asemenea gest din partea Washingtonului în schimbul unor prime măsuri concrete de dezarmare atomică, însă negocierile s-au împotmolit în ultimele luni exact în această solicitare.

Dincolo de chemarea la ordine, Mike Pompeo a insistat asupra unor anunţuri ”pozitive” după reluarea recentă a dialogului direct cu nord-coreenii.

El s-a întâlnit miercuri, la New York, cu omologul său nord-coreean Ri Yong Ho - care nu a participat la reuninea Consiliului de Securitate al ONU - şi a anunţat că se va duce, în octombrie, la Phenian pentru a patra oară din primăvară încoace.

Obiectivul este ”să se facă noi progrese” către ”denuclearizare” şi să se pregătească un al doilea summit între Donald trump şi Kim Jong Un, prevăzut într-un ”viitor apropiat”.

Deja ”nerăbdător” să se întâlnească cu liderul nord-coreean, preşedintele Statelor Unite a afişat un optimism nestrămutat, săptămâna aceasta, la ONU, unde anul trecut a atins apogeul discursului său în forţă ameninţând să ”distrugă total” Coreea de Nord.

”Dacă n-aş fi fost ales eu, ar fi război” şi ”milioane de persoane ar fi fost ucise”, a subliniat el.

În primul summit istoric Trump-Kim, în iunie, în Singapore, cel mai puternic om de la Phenian a promis să acţioneze în vederea ”denuclearizării complete a peninsulei coreene”.

Mike Pompeo a angajat după summit negocieri în vederea transformării acestei promisiuni vagi într-un acord asura unei ”denuclearizări definitive şi în întregime verificabile”.

Însă aceste discuţii au stagnat rapid. Secretarul de Stat s-a întors cu mâna goală dintr-o vizită în capitala nord-coreeană, în iulie, acuzat pe deasupra că foloseşte metode de ”gangster”. Iar următoarea sa deplasare, prevăzută la sfârşitul lui august, a fost anualtă de către Trump, nevoit să recunoască, pentru prima oară, insuficienţa unor progrese concrete.

Mulţi observatori consideră că numărul unu de la Phenian preferă o relaţie directă cu iconoclastul miliardar republican, convins că poate obţine mai multe concesii din partea sa.

În contextul în care Mike Pompeo a stabilit termenul-limită ianuarie 2021 - sfârşitul primului mandat al lui Trump - în vederea ”denuclearizării”, preşedintele a dat asigurări că nu vrea ”să intre în acest joc”. ”Dacă asta ia doi ani, trei ani sau cinci ani, nu are importanţă”, a declarat el în faţa presei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.