Varşovia şi Kievul anunţă marţi o decizie care implică Lituania şi care permite o accelerare a tranzitului cerealelor ucrainene către alte ţări - un prim acord între cele două ţări după anunţarea la jumătatea lui septembrie impunerii unui embargo polonez importurilor din Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ne-am pus de acord asupra unei chestiuni importante”, a declarat presei - în urma unei reuniuni tripartite online -  ministrul polonez al Agriculturii Robert Telus.

”Începând de mâine (miercuri), controalele (care trebuiau efectuate) la frontiera ucraineano-poloneză privind cereale care tranzitează prin Lituania vor fi efectuate pe teritoriul lituanian, într-un port lituanian”, anunţă el.

”Lituania îşi asumă întreaga responsabilitate a acestor inspecţii”, a precizat ministrul polonez.

Robert Telus dă asigurări că Polonia va continua să construiască coridoare de tranzit, ”pentru că este un lucru bun pentru agricultorii polonezi, pentru Ucraina, pentru Uniunea Europeană (UE) şi pentru întreaga lume, deoarece cerealele Ucrainei trebuie să fie trimise către regiuni care le duc lipsa”.

ACCELERAREA TRANZITULUI PRIN POLONIA

Este vorba despre un prim acord între Polonia şi Ucraina de la începutul unei crize diplomatice între cele două ţări, provocată de un embargo polonez al importurilor de cereale ucrainene.

Varşovia a anunţat că vrea să-şi protejeze piaţa şi agricultorii împotriva unei prăbuşiri a preţurilor acestor produse.

Tranzitul cerealelor ucrainene prin Polonia către alte ţări, însă, rămăsese autorizat.

Ministerul ucrainean al Agriculturii consideră că decizia luată marţi ”va permite accelerarea tranzitului prin Polonia”.

Ministerul salută, în acest comunicat, faptul că Varşovia şi Vilniusul ”susţin un astfel de mecanism de controale şi îl consideră un pas pozitiv”.

VAL DE CEREALE

Ţările vecine Ucrainei au devenit de neocolit în tranzitul cerealelor ucrainene către Africa şi Orientul Mijlociu, după invazia Ucranei de către Rusia  în februarie 2022, care restrânge accesul la Marea Neagră.

Vecinii Ucrainei înregistează un val de cereale, după ridicarea taxelor vamale de către Uniunea Europeană în mai 2022.

În loc să ajungă în destinaţiile dorite, cerealele ucrainene au rămas în Europa Centrală, din cauza unor probleme logistice, unei fraude masive şi unei lipse de supraveghere.

În urma umplerii silozurilor şi prăbuşirii preţurilor locale, mai multe ţări afectate au impus, în primăvară, un embargo unilateral.

Bruxellesul a aprobat în mod oficial aceste restricţii, cu titlu temporar şi cu rezerva menţinerii trecerii cerealelor către alte destinaţii.

Însă acordul a expirat la jumătatea lui septembrie, iar Comisia Europeană (CE) a decis să nu-l prelungească.

Kievul a promis, în schimb, măsuri mai bune de control al fluxurilor sale de export.

Ungaria, Polonia şi Slovacia au replicat prelungind embargoul, iar Ucraina a depus plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

Embargoul a cauzat o criză în relaţiile Kievului cu Varşovia.

Negocieri cu privire la posibilitatea unei autorizări a importurilor de cereale ucrainene în Polonia au avut loc, însă ele avansează cu greutate.

La sfârşitul lui septembrie, ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba declara că nici Ucraina şi nici Polonia nu au ”nevoie de acest război al cerealelor” şi aprecia că o campanie electorală în curs în vederea alegerilor legislative din Polonia aliată, prevăzute la 15 octombrie, alimentează aceste tensiuni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.