Sute de judecători polonezi purtând robe au defilat, sâmbătă, la Varşovia, alături de judecători din alte ţări europene, în semn de protest faţă de o lege care permite sancţionarea magistraţilor care se opun reformelor judiciare ale partidului aflat la putere, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am venit aici pentru a ne arăta susţinerea faţă de judecătorii polonezi, dar nu suntem oameni politici. Suntem aici pentru Statul de drept, nu pentru a face politică”, a declarat John MacMenamin, judecător de la Curtea Supremă irlandeză.

Mii de locuitori din Varşovia s-au alăturat cortegiului care a defilat de la Curtea supremă până la Parlament.

Luna trecută, parlamentul polonez a sfidat Bruxellesul şi a adoptat o lege care permite sancţionarea judecătorilor care se opun reformelor judiciare controversate. Textul a provocat critici violente în mediul judiciar, care se teme cu privire la independenţa sa, dar şi importante manifestaţii de stradă.

El a fost amendat, însă ameninţă în continuare cu excluderea judecătorii care contestă competenţa magistraţilor desemnaţi de către un organism considerat politizat de către opoziţie.

Comisia Europeană (CE) a cerut autorităţilor europene să suspende procesul adoptării acestei legi. Legea ar putea încălca statul de drept şi valorile Uniunii Europene (UE).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.