Judecătorii Curţii Supreme poloneze au decis, marţi, că sunt neconstituţionale schimbările din sistemul judiciar introduse de partidul conservator naţionalist aflat la putere în Polonia, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noile legi în vigoare privind Curtea Supremă, Consiliul Naţional al Magistraturii şi tribunalele au fost "pregătite ca încălcare a regulilor fundamentale de creare a legilor", potrivit unei declaraţii adoptate de Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii Supreme. 69 de judecători au aprobat declaraţia, trei s-au opus si trei s-au abţinut.

Noile dispoziţii "contrazic normele Constituţiei Republicii poloneze, încalcă principiul separării puterilor, independenţa judecătorilor şi inamovibilitatea judecătorilor", se arată în textul publicat pe site-ul Curţii Supreme.

Noua lege - aprobată în decembrie de preşedintele Andrzej Duda - pune capăt mandatelor a aproape jumătate dintre judecătorii Curţii, printre care preşedintele Malgorzata Gersdorf. Aceasta a denunţat o "lovitură de forţă" contra instituţiei sale.

Vineri, preşedintele Consiliului Naţional al Magistraturii (KRS) Dariusz Zawistowski a decis să demisioneze "în semn de protest" faţă de controversata reformă a sistemului judiciar din Polonia.

Adoptarea acestor legi a dus Polonia într-o profundă criză politică, Varşovia fiind acuzată de Bruxelles de nerespectarea statului de drept.

La 20 decembrie, Comisia Europeană a declanşat împotriva Poloniei o procedură care poate ajunge până la suspendarea dreptului de vot în cadrul Uniunii Europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.